Borkum

Wist je dat er niet alleen Nederlandse Waddeneilanden zijn, maar ook Duitse en Deense? Het Duitse eiland Borkum is extra bijzonder: het is namelijk eenvoudig te bereiken met de trein.

Wat is er te doen?

Wandel naar de drie vuurtorens die het eiland rijk is. Huur een Strandkorb en geniet van de zeehonden die voor het strand op een zandbank liggen. Wandel door de duinen en geniet van de frisse zeelucht. Ook voor boottochten, sportieve activiteiten en zelfs wellness kun je op Borkum terecht. Is het alweer tijd om te gaan? Vergeet niet om een plaatselijke culinaire specialiteit voor thuis te kopen, zoals Sanddorn-jam of -thee.

Voor de OV-fans

De reis naar Borkum is voor de OV-fan al een fijn avontuur. Maar je kunt op het eiland ook een historische treinrit maken met de Borkumer Kleinbahn! De maatschappij heeft een stoomlocomotief met historische rijtuigen en een Schienenbus uit 1940. Ook organiseert ze rondritten met historische bussen. Op de website van de Borkumer Kleinbahn vind je de verwachte rijdagen. Wil je vooraf een ticket kopen? Wij stuurden een mailtje en konden onze tickets ophalen bij het veerloket in Eemshaven, samen met onze boottickets.

Hoe kom je er met het OV?

Stap op station Groningen (hoofdstation) in de Arriva-trein naar Eemshaven.

Vanaf het perron in Eemshaven bereik je in een paar minuten wandelen de terminal waar meerdere keren per dag de veerboot van AG Ems naar Borkum vertrekt.

In de haven van Borkum word je bij de veerboot opgewacht door een smalspoortrein die je naar het dorp vervoert. De treinrit boek je tegelijk met de overtocht.

Je treinreis van en naar Eemshaven maak je met Nederlandse spoorbedrijven. De prijs van je reis is daarom afhankelijk van je vertrekstation en eventuele kortingskaart. Misschien reis je wel gratis! Check de (vaste) prijs van je treinreis via NS.

De tarieven van de veerboot vind je via www.borkumlijn.nl. Op deze website kun je ook je overtocht boeken.

Leestip

43 Waddeneilanden: Nederlandse, Duitse en Deense parels in de Noordzee
(Marina Goudsblom & Ruud Koot, taal: Nederlands)