Met de trein naar Luxemburg

Veel Nederlanders zijn nog nooit op bezoek geweest bij hun kleine Benelux-familielid. In dit artikel zetten we uitgebreid uiteen wat Luxemburg te bieden heeft aan de treinreiziger. Dat is namelijk nogal wat. Maar we gaan met de deur in huis vallen: al het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis.

Ook jij als toerist kunt zonder ticket instappen in de trein, de bus, de gloednieuwe tram en de hypermoderne funiculaire. Reden genoeg natuurlijk om vandaag nog een accommodatie te boeken. Maar voor de zekerheid zetten we hieronder toch nog wat meer redenen op een rijtje om Luxemburg bovenaan je wensenlijst te zetten.

Reizen naar Luxemburg

Vanuit Nederland zijn er twee gebruikelijke manieren om met de trein naar Luxemburg te reizen.

Route Brussel: reis met de Intercity Brussel naar station Brussel Noord. Stap daar over op de IC naar Luxemburg. T/m 7 dagen voor vertrek geldt voor je ticket ‘Early Bird’-korting. Daarna gaat de prijs omhoog.

Route Luik: reis naar Maastricht. Neem de stoptrein naar Liège-Guillemins (= Luik). Stap daar over op de IC naar Luxemburg. De prijs voor deze verbinding ligt vast. Het ticket is vaak duurder dan IC Brussel vanwege de prijs voor je reis door Nederland. Reis je met korting of woon je dichter bij Maastricht? Dan zal de prijs lager zijn.

Wij zijn fan van de route via Luik, want de trein rijdt een groot deel van het traject dwars door de Ardennen. Onderweg naar Luxemburg Stad bereis je verder van noord naar zuid bijna de gehele lengte van Luxemburg: een zeer geslaagde manier om een eerste indruk van het land te krijgen.

Let op:
Plan je reis niet naar station ‘Brussel Luxembourg’ (in Brussel)!

Reizen binnen Luxemburg

Het hart van het spoorwegnetwerk in Luxemburg ligt in Luxemburg Stad. De zes gekleurde verbindingen op de spoorkaart van het land lopen van noord naar zuid en van oost naar west, maar in het zuiden van het land vind je de meeste spoorlijnen: dit deel van het land is namelijk dichter bevolkt dan het noorden.

Elk van de Luxemburgse verbindingen loopt door tot in het omringende buitenland. Zo loopt de gele spoorlijn door tot het Belgische Aarlen/Arlon en Brussel en de lichtgroene tot het Belgische Luik. De paarse lijn brengt je net over de grens naar Athus. Naar Duitsland reis je met de donkergroene lijn langs de Moezel naar Trier en Koblenz.

Ook voor reizen naar Frankrijk heb je ruime keuze: wordt het de paarse lijn naar Longwy, de blauwe lijn naar Metz en Nancy of toch de TGV-verbinding naar Parijs, Montpellier of Marseille? De oranje lijn steekt tot slot kort de grens met Frankrijk over naar Audun-le-Tiche en Volmerange-les-Mines.

Dat biedt uiteraard mooie (door)reismogelijkheden, maar onderschat zeker niet wat de treintrajecten in Luxemburg zelf te bieden hebben. Het land mag dan klein zijn, het is zeer divers in landschap en architectuur. In de trein bekijk je dit alles vanaf de eerste rij. En, nogmaals, tot aan de landsgrenzen van Luxemburg gratis in de tweede klas.

Mocht je, zoals wij, alle treintrajecten van Luxemburg op één dag willen bereizen? Of reis je graag met net wat meer comfort? Voor €6,00 koop je bij de CFL-kaartautomaat een dagkaart voor onbeperkt reizen in de eerste klas. Een ticket voor 2 uur kost €3,00.

In de CFL-kaartautomaat kun je ook tickets kopen naar de directe buurlanden. Van SNCF (de Franse spoorwegmaatschappij) vind je eigen automaten bij de informatiebalie op Gare Luxembourg. En wil je tot slot liever ter plaatse een ticket terug naar Nederland kopen dan via internet? De informatiebalie is dagelijks van 5.30u tot 20.30u geopend.

Een foto-impressie van onze treinmarathon door Luxemburg vind je hier.

  • Tickets naar Luxemburg boek je via NS International. Het OV in Luxemburg is gratis. Reisinformatie vind je bij CFL (Engelstalig).

  • Naar Luxemburg Stad reis je vanaf €29. Klik op het het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is via Brussel bijvoorbeeld 6 uur en 51 minuten met twee keer overstappen.

Kijktip

Rail Away seizoen 7, aflevering 2 (Luxemburg – Gouvy – Luik) via Uitzending Gemist