Stoomtrein Katwijk Leiden

Laatst gewijzigd: 18 november 2022

De Stoomtrein Katwijk Leiden werd geboren in 1970, toen er plezierritten werden aangeboden op het smalspoornetwerk in de Katwijkse duinen. Deze spoorlijnen waren niet aangelegd voor personenvervoer, maar als onderhoudsspoor voor de Leidsche Duinwater Maatschappij!

Wat is er te doen?

We kunnen ons de populariteit van de ritten door de duinen goed voorstellen, maar de activiteit werd uiteindelijk verboden met het oog op de natuur en het volledige netwerk werd ontmanteld en verwijderd.

De stoomtrein met de bijzondere oorsprong vond een nieuw thuis aan de rand van het Valkenburgse Meer. Nu bestaat de halfuur-durende stoomrit nog uit een heen- en terugrit langs de helft van het meer, maar er zijn plannen om het traject te verlengen.

Niet alleen een rit met de stoomtrein, maar ook het museumterrein maakt de rit naar Leiden de moeite waard. De organisatie bezit, onderhoudt en restaureert een uitgebreide collectie van spoormaterieel, vooral werkspoorgerelateerd. Op het terrein is ook een museum.

Reis je af naar Leiden om een rit met deze stoomtrein te maken? Neem dan zeker een picknickmand en/of zwemkleding mee, want als je met een ijsje aan het water bent gaan zitten en de stoomtrein voorbij ziet rijden, wil je niet meer weg.

Enthousiast geworden? Hier vind je nog veel meer musea en historische OV-bestemmingen in Nederland!

  • Neem bus 43 vanaf Leiden CS naar halte Haagsche Schouw. Het is dan nog een korte wandeling naar station Valkenburg ZH.

  • Reserveren kan via de website. Let op: het museum is niet altijd geopend.

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.