Arnhem | Openluchtmuseum

Het welbekende Openluchtmuseum in Arnhem is misschien niet de meest originele tip voor een dagje uit, maar in dit museum is altijd iets nieuws te beleven. In 2021 rijden er bovendien 25 jaar trams in het museum, en dat wordt gevierd! Reden genoeg dus voor een bezoek.

Wat is er te doen?

Toen Nederland rond 1900 in rap tempo veranderde en moderniseerde, kreeg gelukkig een aantal mensen het idee om de verdwijnende levenswijze te bewaren voor het nageslacht. Het Openluchtmuseum werd geboren op een voormalig landgoed en opende in 1918.

Sinds die tijd is het aantal gebouwen in het park van 44 hectare steeds weer uitgebreid, recentelijk bijvoorbeeld met de tentoonstelling Canon van Nederland én een ijssalon! Met de tram of te voet kun je verschillende ‘dorpen’ bezoeken. Je vindt in het park onder andere een Zaans dorp, diverse tuinen, boerderijen en molens, en ook een station en tramremise!

Na de vernietiging van de Arnhemse tramremise – en daarmee al het materieel – stapte de stad na de Tweede Wereldoorlog over op trolleybussen. In het Openluchtmuseum is een deel van de remise gereconstrueerd, net als een Arnhemse tram. Er rijden in het museum ook Rotterdamse en Haagse trams.

Overal is de geschiedenis al met al niet alleen te zien, maar ook te beleven. Er is bijvoorbeeld een speciale ambachtenroute ontwikkeld waarmee je kaarten kunt verzamelen met doe-ideeën voor thuis.

En vergeet niet dat je op sommige dagen deel kunt nemen aan tours, bijvoorbeeld langs de verschillende molens in het museum (dagelijks). De vertrektijden vind je op de parkplattegrond. Het verzamelpunt is voor de blauwe boerderij op het Entreeplein. Je vindt de tours ook op de museumwebsite. Je vindt hier voor de voorpret ook meer informatie over het tramjubileum, inclusief de speciale jubileumkrant!

Enthousiast geworden? Hier vind je nog veel meer musea en historische OV-bestemmingen in Nederland.

  • Neem vanaf Arnhem CS bus 3 richting Openluchtmuseum of bus 8 richting Velp. Het is nog zo'n 5 minuten lopen vanaf halte Openluchtmuseum Oost of West.

  • Reserveer je ticket via de museumwebsite.

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.