Wij reisden naar deze stad in Noordrijn-Westfalen voor een uniek vervoermiddel. De 120 jaar oude Wuppertaler Schwebebahn vliegt licht schommelend tot twaalf meter hoog boven de rivier de Wupper. De zweefvlucht geeft je een uniek perspectief op het lint van industrie en steden langs deze rivier, die zo’n honderd jaar geleden werden samengevoegd tot de stad ‘Wuppertal’. Je bereikt het met de Eurobahn rechtstreeks vanuit Venlo of met de ICE via Düsseldorf.
Wat is er te doen?
Wij reisden met Eurobahn vanuit Venlo naar station Wuppertal Vohwinkel om bij het beginpunt van de Schwebebahn op te stappen. Bahnhof Wuppertal Vohwinkel was niet de meest gezellige omgeving, maar vanaf de stationstunnel wordt de Schwebebahn aangegeven en al snel duiken de eerste pijlers op. Op je weg naar het hooggelegen opstapstation, waar de zweeftreinen keren, zoeven er al enkele voorbij boven je hoofd.
Aan je rechterhand vind je, net voor het opstapstation, het Schwebebahnpark, waar aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van het vervoermiddel – en waar verschillende overblijfselen van de originele Schwebebahn tentoongesteld zijn. Sinds de jaren ’90 is de hele constructie groots gerenoveerd. Enkele stations, zoals Wertherbrücke, werden volledig opnieuw opgebouwd.
![](https://www.treingeluk.nl/wp-content/uploads/2021/07/©Treingeluk-199-300x300.jpg)
![](https://www.treingeluk.nl/wp-content/uploads/2021/07/©Treingeluk-201-300x300.jpg)
![](https://www.treingeluk.nl/wp-content/uploads/2021/07/©Treingeluk-202-300x300.jpg)
Tussen de termini Vohwinkel en Oberbarmen vliegen iedere paar minuten zweeftreinen heen en weer. Een rit van het ene eindpunt naar het andere overbrugt zo’n 13 kilometer en duurt ongeveer een halfuur. Je hebt voornamelijk uitzicht op fabrieken en industrieel erfgoed, want Wuppertal was een echte textielstad – met de bijbehorende groei en uitdagingen. Op de stations schommelt de trein een beetje heen en weer door de in- en uitstappers.
Om niets te missen van de omgeving, vind je op de website van de Schwebebahn informatiegidsen en zelfs een audiotour. Informatie over de verschillende stations, inclusief nabijgelegen bezienswaardigheden, vind je hier. Tot slot wordt er af en toe een historische zweeftrein ingezet voor een extra bijzondere belevenis. Ook voor deze Kaiserwagen verwijzen we je naar de website van de Schwebebahn.
Hoe kom je er met het OV?
Als je een echte OV-fan bent en Wuppertal smaakt naar meer, dan kun je ook terecht in het Bergisches Straßenbahnmuseum (BSM). Kort na ons bezoek aan Wuppertal werd de stad zwaar getroffen door overstromingen. Ook het trammuseum werd helaas slachtoffer, maar is inmiddels weer geopend in het seizoen en voert historische ritten uit. Actuele informatie vind je op de museumwebsite.
Als je via Venlo naar Wuppertal reist, zul je rondom Mönchengladbach het materieel van de Centralbahn zien staan. Treinen zijn bij deze organisatie te huur, maar komen niet voor publieksritten in actie. Ze zijn uiteraard wel een lust voor het oog.
Tot slot kom je onderweg langs het Eisenbahn- und Heimatmuseum Erkrath-Hochdahl. Meer informatie vind je op de museumwebsite.
Laatst gewijzigd: 27 januari 2025