Haags Openbaar Vervoer Museum

Laatst gewijzigd: 21 november 2022

Nabij het historische station Den Haag Hollands Spoor valt je oog op een prachtige tramremise. En als je op zondag passeert, staan de kleurrijke trams van het Haags Openbaar Vervoer Museum je al buiten op te wachten: om bewonderd te worden, of zelfs om een ritje te maken.

Wat is er te doen?

De blikvangers in de historische remise zijn natuurlijk de crème-witte en gele trams die na jarenlange dienst van hun pensioen genieten. De stad was recentelijk een pionier op OV-gebied met de eerste laagvloerse bussen, maar al in 1864 had de stad een primeur met de eerste paardentram in Nederland. Gevolgd door de eerste interlokale tram, de eerste stoomtram en de eerste (en enige) tram die op een accu reed. Dit en meer ontdek je op de informatieborden die in de remise de context schetsen van de rijtuigen en memorabilia die je ziet. Heel bijzonder is dat je ook ín een historische tram mag rondkijken. 

Daarna wacht je een wisseltentoonstelling: nu nog over trams en de wederopbouw, na 10 september over interlokale tramverbindingen in de regio.

Als je via de wisseltentoonstelling en de winkel weer buiten bent aangekomen, kun je daar opnieuw in een historische tram stappen: nu niet alleen om een kijkje te nemen, maar ook om rond te rijden door de stad. De PCC-trams trekken veel bekijks terwijl jij in stijl het uitgebreide Haagse OV-netwerk verkent. Wij reden van en naar Leidschendam in PCC 1022. Hier vind je het overzicht van bestemmingen.

Smaakt de historische rondrit naar meer? Ga dan ook op stap met de Tourist Tram! En lees hier verder voor nog meer historische OV-bestemmingen in Nederland.

  • Het museum ligt naast tramhalte Wouwermanstraat (tram 9 vanaf station Den Haag Centraal of Hollands Spoor).

  • Je koopt een ticket voor het museum of voor het museum én een rit. Online of in het museum (alleen PIN).

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.