Interrail

Het boeken van losse treintickets en het vastleggen van elke dag van je vakantierondreis: niet iedereen wil zo op reis gaan.

Gelukkig bestaat er Interrail: een treinkaart die (bijna) onbeperkt geldig is. De enige keuzes die je van tevoren moet maken, zijn in welke klasse je wilt reizen en hoe lang. Dat varieert van enkele dagen (die je mag spreiden over een maand) tot drie maanden (voor wie Europa uitgebreider wil verkennen). Als je wilt rondreizen in รฉรฉn bepaald land, kan het voordeliger zijn om Interrail voor alleen dat land te kopen.

Interrail biedt kortingen voor jongeren (tot 27 jaar!), ouderen, groepen en gezinnen. Met een volwassene reizen twee kinderen tot 12 jaar zelfs gratis mee.

De belangrijkste beperking bij Interrail is dat je voor sommige treinen moet reserveren. Hier zijn extra kosten aan verbonden, maar je hebt dan wel een gegarandeerde zitplek. Interrail ondersteunt het maken van reserveringen op zijn eigen website (in het Nederlands). Als je niet rechtstreeks bij hen kunt reserveren, verwijzen ze je naar de relevante website of app.

Met name bij hogesnelheidstreinen kunnen de extra kosten voor reserveringen hoog uitvallen. Gelukkig is de slowtraveloptie (lees: stoptrein) wel gewoon gratis.

Tip: download zeker de Rail Planner app. Hierin kun je, ook offline, je eigen spoorboekje samenstellen en raadplegen. Extra leuk: de app geeft je reisinformatie weer in statistieken.