Berlijn | Openbaar vervoer

Berlijn is een prachtige stad die per trein direct bereikbaar is vanuit Nederland. De oppervlakte van de stad is enorm, te vergelijken met de hele Nederlandse Randstad. Gelukkig beschikt Berlijn over een fijnmazig netwerk van openbaar vervoer, zodat je alle interessante plekken goed kunt bereiken. Hieronder vind je een overzicht van de vervoersmogelijkheden.

Je weg vinden

In Berlijn zijn er twee verschillende metro-systemen, de U-Bahn en de S-Bahn. Op beide systemen rijden treinen deels ondergronds en deels bovengronds. De U-Bahn is de traditionele metro met 9 verschillende lijnen die dwars door de stad lopen. De lijnen hebben een nummer (1 t/m 9), voorafgegaan door de letter U.

De S-Bahn is een soort stadstrein. Globaal zijn er drie hoofdlijnen: de noord-zuidlijn (lijn 1 en 2), de oost-westlijn (lijn 3, 5, 7 en 9) en de ringlijn (lijn 4 en lijn 8). De S-Bahnlijnen gaan verder de stad uit en vertakken zich. Dit wordt weergegeven door een nummer toe te voegen aan het cijfer van de lijn. S25 heeft in het midden van de stad dus dezelfde route als de S2, maar heeft een ander begin- en eindpunt. S-Bahnlijnen krijgen altijd een S voor hun cijfer. S2 en U2 zijn dus beide lijnen in Berlijn, maar met totaal verschillende routes.

Berlijn kent tal van grotere en kleinere stations waar regionale treinen (RB- en RE-treinen) stoppen. Je mag er ook mee reizen voor het vervoer binnen de stadsregio. Buiten de stadsregio heb je er een ander (aanvullend) vervoersbewijs voor nodig.

In heel Berlijn rijden tot slot gele stadsbussen. Met name in het oosten van Berlijn rijden ook trams.

Tip: bij de meeste treintickets naar Berlijn is de enkele reis van het station naar je hotel inbegrepen. Dit geldt ook voor je terugreis.

Tickets

Er zijn verschillende soorten tickets te koop. Hier beperken we ons tot de ‘enkele reis’ en tickets speciaal voor toeristen.

Berlijn is verdeeld in drie tariefzones: zone A (binnen de S-Bahn ringlijn), zone B (hieronder vallen de uitlopers van de U-Bahn) en zone C (hieronder vallen de uitlopers van de S-Bahn).

Kaartjes kunnen worden gekocht voor zone AB, zone ABC of zone BC. Meestal zal een kaartje voor zone AB genoeg zijn. Een enkele reis is relatief duur. Daarom is er ook een kaartje voor een ‘korte reis’. Als je met een gezin of groep reist, is een groepsticket een stuk voordeliger.

Voor toeristen zijn er de ‘Berlin WelcomeCard’ en de ‘Berlin CityTourCard’. Voor beide kun je het aantal dagen en de zones kiezen. Met beide kaarten krijg je ook kortingen op diverse attracties. De ‘Berlin WelcomeCard’ biedt de meeste mogelijkheden en is dan ook iets duurder dan de ‘Berlin CityTourCard’. Wie voor de ‘grote’ musea gaat, kan de ‘Berlin WelcomeCard Museum Island’ overwegen. Bij deze 72-uurs ticket is toegang tot alle musea op het Museumsinsel inbegrepen. Let op: voor een kort verblijf in Berlijn zijn losse dagkaarten meestal voordeliger dan een van deze toeristentickets!

Wie wil reizen met het OV in Berlijn, doet er verstandig aan om een (gratis) papieren kaart van het netwerk te halen bij één van de vele servicepunten op (metro)stations, of de app van BVG te downloaden. Er is ook een aparte app waarmee je tickets kunt kopen. Klik hier voor de website van de BVG voor alle actuele informatie.

Laatst gewijzigd: 25 augustus 2024

Leestips

Berlin U-Bahn Album (Robert Schwandl, taal: Duits en Engels)
U-Bahn, S-Bahn & Tram in Berlin (Robert Schwandl, taal: Duits en Engels)