Maribor

Wat is er te doen?

Deze kleurrijke stad aan de Drau is de tweede van het land. Het historische centrum bereik je door een korte wandeling vanaf het station. Er zijn volop straatjes en winkels om te ontdekken: waar wij Ljubljana als keurig en functioneel ervaarden, vonden we Maribor meer ontspannen, gezellig en authentiek.

Langs de oevers van de Drau, die wordt gedomineerd door de indrukwekkende ‘Stari Most’, vind je niet alleen diverse wijnkelders – ja, Slovenië is rijk aan wijngaarden – maar zelfs de  oudste wijnstok ter wereld, die met 400 jaar is opgenomen in het Guinness Book of Records!

Een andere bijzonderheid die wij in Maribor ontdekten, is het ‘museum voor één persoon‘, gelegen aan de overkant van de Stari Most. In de voormalige kiosk vind je memorabilia uit de communistische periode. Het is ook een winkeltje.

Voor de OV-fans

Maribor ligt aan de Südbahn, de spoorlijn die aangelegd werd toen Oostenrijk-Hongarije een groot rijk was in centraal- en oost-Europa. Om de hoofdstad Wenen te verbinden met de enige havenstad in het rijk, Triëst, werd deze spoorlijn aangelegd.

Herinneringen aan de bouw van deze belangrijke lijn vind je op een aantal informatieborden bij de kruising van de Vetrinjska ulica en de Trg Leona Štuklja.

Maribor is overigens ook via een andere route nog steeds verbonden met Oostenrijk, namelijk met een ‘stoptrein’ naar Bleiburg.

Hoe kom je er met het OV?

Naar Maribor reis je rechtstreeks vanuit Ljubljana met een intercity of de ICS (iets sneller en iets duurder). Het is ook mogelijk om met andere treinen te reizen, maar dan moet je overstappen en wordt je reistijd aanzienlijk langer. De Eurocity tussen Wenen en Zagreb stopt ook in Maribor.

  • Naar Maribor reis je vanuit Ljubljana vanaf €11,10. Klik op het het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 1 uur en 50 minuten rechtstreeks. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar en binnen Slovenië.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.