Met de trein naar Zwitserland

Laatst gewijzigd: 10 februari 2024

Een treinreis door de Zwitserse Alpen is een belevenis op zich. Dit land heeft echter nog veel meer te bieden! Tussen de bergen vind je meren en bossen. Ook de steden van Zwitserland mogen er zijn. En zijn ze makkelijk per spoor te bereiken. Ook rechtstreeks vanuit Nederland!

Reizen naar Zwitserland

Vanuit Nederland reis je naar Zwitserland via het Duitse Düsseldorf. De makkelijkste manier om daar te komen, is met ICE International, de trein die vanaf Amsterdam CS, Utrecht CS en Arnhem CS vertrekt. Je kunt ook reizen met Eurobahn vanaf Venlo of Vias vanaf Arnhem. Deze grensoverschrijdende stoptreinen zijn vaak iets goedkoper dan de ICE.

In Düsseldorf stap je vervolgens over op een trein naar je Zwitserse bestemming. Bijvoorbeeld een ICE of EuroCity. Let op: één keer per dag rijdt ICE International vanuit Nederland door naar Basel SBB en reis je dus rechtstreeks naar Zwitserland! In Basel kun je vervolgens overstappen op rechtstreekse treinen naar Bern, Interlaken, Zürich en tal van andere steden.

Sinds 12 december 2021 is het – last but not least – weer mogelijk om met een rechtstreekse nachttrein vanaf Amsterdam CS, Utrecht CS of Arnhem CS naar Basel en Zürich te reizen! In dit artikel vind je uitgebreide informatie over deze Nightjet-verbinding.

Reizen binnen Zwitserland

Hoewel het mogelijk is om naar Zwitserland te reizen voor een stedentrip of voor winter- of zomersport, is treinreizen door dit land minstens zo aantrekkelijk als reisdoel op zichzelf! Dit land is niet voor niets vaste prik in toplijstjes van de mooiste treintrajecten ter wereld.

Panoramatreinen als de Bernina Express en de Glacier Express worden vaak aangeprezen en zijn volledig gericht op genieten van de reis en het uitzicht. Maar van deze spectaculaire trajecten kun je ook vanuit reguliere treinen genieten! En ook veel andere, minder bekende spoorlijnen beloven onvergetelijke ervaringen, in elk seizoen.

Hier vind je al onze inspiratie over treinreizen door Zwitserland. En in dit artikel hebben we – niet onbelangrijk – op een rijtje gezet hoe je op je treintickets kunt besparen!

  • Tickets naar Zwitserland boek je bij NS International of Deutsche Bahn. En voor binnen Zwitserland bij SBB. Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.

  • Naar Basel reis je met dagtreinen vanaf €49,90. Klik op het het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 7 uur en 7 minuten met één keer overstappen.