tRijncruise

Langs de gehele lengte van de Rijn, van Zwitserland tot in Nederland, wordt er veel gewandeld, gefietst en gecruised. Vooral het landschap van de Midden-Rijn is geliefd. Je kunt jezelf natuurlijk inschepen op een riviercruise. Maar wat dacht je van een ’tRijncruise’?

Wij reisden met de trein op en neer langs de Midden-Rijn en maakten van de hoogtepunten een rondreis die je kunt maken in een dag. We geven een aantal tips voor belevenissen langs de route. Natuurlijk kun je zelf schrappen en aanvullen of je verblijf onderweg verlengen: dit deel van Duitsland heeft meer dan genoeg moois te bieden!

1) Koblenz-Boppard (RB 26)

Onze tRijncruise start in Koblenz. Op Deutsches Eck sta je precies waar de Moezel en de Rijn samenkomen, vanaf Fort Ehrenbreitstein heb je een prachtig uitzicht over de rivieren: Koblenz verdient een langer verblijf, zeker ook voor OV-fans!

Stap in de RB 26 van TransRegio. Deze ‘MittelRheinBahn’ vormt eerste etappe van de rondrit, van Koblenz naar Mainz. Zodra je Koblenz hebt verlaten, volgt de trein de linkeroever van de Rijn door het gebied dat ook wel de ‘Romantische Rijn’ wordt genoemd.

De rivier slingert zich diep ingesneden door het landschap. Hoog boven de rivier zie je (overblijfselen van) burchten en kastelen. En, als je goed kijkt, zie je al vrij snel treinen rijden op de andere Rijnoever. Dit gedeelte van de rivier is aan beide kanten door spoorlijnen omrand. Straks zul jij daar ook passeren!

2) Boppard-Emmelshausen (RB 37)

Station Boppard is het beginpunt van de RB 37 van Transdev, ook wel de Hunsrückbahn genoemd. Je kunt hier uitstappen voor een retourtje naar Emmelshausen hoog boven het Rijndal. Alleen al de railbus met driehoekige ramen maakt het de moeite waard.

3) Boppard-St.Goar (RB 26)

Bij station St. Goar kun je uitstappen om de Rijn over te steken met Fähre Loreley. Voor een klein bedrag en met een frequente dienstregeling word je overgezet naar St. Goarshausen. Vanuit dit dorp kun je omhoog klimmen naar de Loreley. Geen zorgen als je liever aan boord blijft van de trein: je hebt vanaf de linkerzijde van de trein een eersteklas uitzicht op deze legendarische rots in een scherpe rivierbocht.

4) St.Goar-Bacharach (RB 26)

De prachtige uitzichten volgen elkaar snel op en je passeert veel dorpjes. Wij raden je aan om uit te stappen in Bacharach voor een verkenning van dit fotogenieke, idyllische Rijndorpje. Voor een langer verblijf: de imposante burcht is een jeugdherberg.

Ter hoogte van Bacharach, net na het prachtige Pfalzgrafenstein midden in de rivier, begint de Rijn de grens te vormen tussen de Bundeslanden Rheinland-Pfalz en Hessen. Na Bingen buigt de lijn af van de rivier tot de trein Mainz bereikt.

5) Bacharach-Mainz (RB 26)

Mainz is het eindpunt van de RB26. Het is tevens de hoofdstad van Rheinland-Pfalz en de geboorteplaats van onder andere Gutenberg (de uitvinder van de boekdrukkunst). Het gerestaureerde historische centrum en de Rijnoever zijn terechte redenen voor een lange overstap.

6) Mainz-Koblenz (RB 10)

In Mainz stap je over op de RB10 van Vias. Met deze ‘Rheingau Linie’ steek je de Rijn over om via Wiesbaden terug te keren naar Koblenz. Maar nu volg je de rechteroever van de Rijn door het Bundesland Hessen. Zo zie je de kastelen waar je eerder onderlangs reed!

De trein passeert Wiesbaden, de hoofdstad van Hessen, die praktisch vast is gegroeid aan Mainz, alleen gescheiden door de Rijn. Het stationsgebouw is behoorlijk monumentaal uitgevoerd, hoewel er niet zoveel treinen stoppen.

Op weg terug naar Koblenz kun je alsnog de Loreley beklimmen als je dat eerder niet deed, want de trein stopt in St. Goarshausen. Je kunt er ook voor kiezen om hier opnieuw of alsnog met het pontje over te steken en vanaf St. Goar terug te reizen naar Koblenz. Of je blijft aan boord om het volledige traject van twee kanten te beleven.

Wij vonden het traject van Koblenz tot aan Bingen met de RB26 het mooiste.

Tickets en prijzen

Al dat moois kun je al beleven vanaf €25,00 voor 1 persoon. Reis je met z’n tweeën? Dan betaal je samen maar €31,00. En zo door tot vijf personen voor €49,00. Met de Länderticket van Rheinland-Pfalz kun je namelijk per ticket een dag lang onbeperkt door het Bundesland reizen met RB- en RE-treinen.

Je kunt dus ook in- en uitstappen waar je wilt. En doordat treinen op deze trajecten frequent rijden, kun je veel doen in een dag. Het deel van het genoemde traject door Hessen valt ook onder de Rheinland-Pfalz-Ticket.

De Länderticket is verkrijgbaar via bahn.de, in de Bahn-app en in de kaartautomaat. Klik op de Nederlandse vlag, kies op het beginscherm voor het ‘Rheinland-Pfalz-ticket’, kies het aantal reizigers, de reisdatum en betaal je aankoop. Let op, als je ticket geprint is, moet je het nog met een pen van de namen van de reizigers voorzien.

Hier vind je de actuele spoorkaart van Rheinland-Pfalz.