Boedapest | Funiculaire

Aan de voet van de Kettingbrug vind je de Budavári Sikló. De funiculaire van Boedapest is een van de mooiste in Europa en brengt reizigers in stijl omhoog naar de burchtheuvel van Boeda, hoog boven de Donau.

Wat is er te doen?

De Sikló uit 1870 wordt vermarkt als ‘de een-a-oudste funiculaire ooit’ (de nummer 1 in Frankrijk werd in de jaren ’60 gesloopt). Het is goed om te weten dat de huidige kabelspoorweg met gondels Margit en Gellért, ondanks de authentieke uitstraling, het resultaat is van een reconstructie. Na de Tweede Wereldoorlog was er namelijk weinig van het transportmiddel over. Pas in 1986 (!) gleden er weer wagons op en neer langs de burchtheuvel, nu op elektriciteit in plaats van stoomkracht.

Gelukkig werd de constructie überhaupt hersteld! Met deze wetenschap kun je extra waarderen dat je ook nu nog, net als keizer Frans Jozef destijds, kunt genieten van de onvergetelijke uitzichten over deze bijzondere stad.

  • Het dalstation van de funiculaire is op Clark Ádám tér.

  • Tickets koop je ter plaatse. De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen, maar de rit blijft het echt waard. Een retour is alleen inbegrepen in de Budapest Card PLUS.

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.