Göteborg | Openbaar vervoer

Autogebruikers opgepast: in Göteborg geldt een tolsysteem. Als je met je auto de stad in- of uitrijdt overdag op een doordeweekse dag, dan moet je een heffing betalen. Je merkt er niets van, tot de rekening op je mat valt. Gelukkig kun je Göteborg zonder auto ook goed of zelfs beter verkennen: dankzij het uitstekende OV!

Je weg vinden

Het tramnetwerk van Göteborg is het langste van heel Scandinavië en maakt het gemis van een metro meer dan goed. Het tramnetwerk kent een goede dekking en sluit goed aan op buslijnen en (lokale) spoorlijnen.

Bij het OV in Göteborg horen ook veerbootverbindingen met de eilanden voor de kust. Die liggen nog een behoorlijk stuk bij de stad vandaan, waardoor een tochtje naar de eilanden een belevenis op zich is die we iedereen willen aanraden!

Het OV in Göteborg en omgeving wordt gerund door het bedrijf Västtrafik. Zij zijn ook verantwoordelijk voor de lokale treinen in het zuidwesten van Zweden onder de merknaam Västtågen. Tramlijnen zijn genummerd van 1 tot en met 14 en voorzien van verschillende kleuren. Dit geldt ook voor de bussen. Lokale treinen zijn genoemd naar hun eindbestemming.

Tickets

Op de website van Västtrafik vind je een routeplanner en informatie over tickets. Ook kun je hier de ToGo-app vinden waarmee je tickets kunt kopen op je eigen device. Tickets kun je ook kopen bij automaten of bij de klantenservice op station Göteborg Central.

Als je meerdere OV-reizen wilt maken in Göteborg – al was het maar om ook een boottocht te maken – neem dan een dagkaart of zelfs een driedagenkaart. Met een kaart voor zone A kun je onbeperkt reizen binnen Göteborg en de directe omgeving. Zone B en C heb je alleen nodig als je met de trein verder de stad uitgaat (zie deze kaart). Heb je een dagkaart? Per volwassene mogen drie kinderen onder de 20 gratis meereizen.

  • Naar Göteborg reis je vanaf €59,90. Klik op het het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 14 uur en 44 minuten met drie keer overstappen. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar Zweden.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.