Stockholm

Zweden is het grootste land van Scandinavië. Hoofdstad Stockholm is gebouwd op een aantal eilanden in een soort rivierdelta tussen het Mälarmeer en de Oostzee. Verwacht dus veel bruggen, boten en kades in deze stad!

Wat is er te doen?

Als hoofdstad huisvest Stockholm het koninklijk paleis, naast het parlement in het pittoreske ‘Gamla Stan’. In deze ‘oude stad’ zijn veel oude gebouwen te vinden met bijzondere winkeltjes. Maar goed ook, want op veel andere plekken in Stockholm zijn de oude gebouwen gesloopt!

Voor de historie van Stockholm moet je naar een van de vele musea. Zo is er het Vasa-museum, geheel gewijd aan het (te) grote schip dat op zijn eerste vaart in 1628 kort buiten de haven kapseisde en zonk. Of naar Skansen. In dit openluchtmuseum zijn historische gebouwen verzameld. Je vindt hier ook historische vervoermiddelen.

Voor fans van iets recentere geschiedenis is er het officiële ABBA-museum, geheel gewijd aan het muziekfenomeen uit de jaren ’70 en ’80. Hier kun je op een interactieve manier opnieuw kennismaken met de tijdloze muziek van dit viertal.

Voor de OV-fans

Bij de afbraakwoede in de jaren ’50 en ’60 nam Stockholm afscheid van een groot deel van het tramnetwerk om plaats te maken voor de metro en bussen. Alleen aan het einde van de metrolijnen bleven tramlijnen bestaan.

Maar het tij kan keren: de historische tram op het eiland Djurgården is recent verlengd naar het centrum en weer in gebruik als reguliere tram. Veel metrostations zijn een artistieke belevenis op zich, want kunstenaars mochten het interieur bepalen. Het openbaar vervoer wordt aangevuld met veerponten en lokaaltreinen, deels op smalspoor.

Stockholm heeft een interessant OV-museum. Op gezette tijden kun je een historische tramrit maken met de Djurgårdslinjen. En uniek is de winkel op het eiland Gamla Stan, waar je allerlei OV-memorabilia kunt kopen.

  • Naar Stockholm reis je vanaf €66,90. Klik op het het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 16 uur en 3 minuten met drie keer overstappen. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar Zweden.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.