Zürich | Openbaar vervoer

Het centrum van Zürich ligt in het dal van de rivier de Limmat, die aan de rand van de stad uitmondt in de Zürichsee. Een flink deel van de stad ligt hoger op de hellingen. Door deze geografische ligging kun je in en om Zürich veel bijzondere OV-ritten maken!

Je weg vinden

De bevolking van Zürich heeft zich meerdere malen in referenda uitgesproken tegen de aanleg van een metronetwerk. In plaats daarvan is er geïnvesteerd in het uitbreiden en verbeteren van de regionale treinen (S-Bahn) en het tramnetwerk. Gelukkig maar, want met de tram kun je prachtige tochten door de stad maken! Als aanvulling op tram en trein rijden er ook bussen en trolleybussen. En op de steilste stukken vind je twee funiculaires, een tandradtrein en een kabelbaan. Tot slot kun je in deze waterrijke stad ook per boot vervoerd worden.

Het OV in Zürich en de omringende regio wordt gecoördineerd door ZVV (Zürcher Verkersverbund). Het OV in Zürich zelf wordt geëxploiteerd door VBZ (Verkehrsbetriebe Zürich). Op de netwerkkaart van de stad Zürich staan de tram- en buslijnen met nummers. De nummers van de tram lopen tot en met 20 en hebben ook verschillende kleuren. De bussen hebben nummers vanaf 31.

Op de kaart staan ook de regionale S-Bahnlijnen met een S gevolgd door een nummer. Het S-Bahn-netwerk bestaat grotendeels uit treinen van de Zwitserse spoorwegmaatschappij SBB, maar je kunt ook treinen tegenkomen van de Forchbahn. Deze lokale maatschappij rijdt in Zürich over de tramrails naar het Bahnhof Stadelhofen als S18.

Het OV-netwerk van Zürich staat al met al garant voor een afwisselende ervaring door de verschillende vervoermiddelen, maar ook de materieelinzet is divers. Van de allermodernste ‘Flexity’-trams tot tramtrailers uit de jaren ’70 en ’80 met namen als ‘Blinde Kuh’ en ‘Pony’, en van SBB-dubbeldekkers tot de knalrode Polybahn: zo ervaar je de stad telkens weer op een andere manier.

Tickets

Als je buiten de stad wilt reizen, moet je erop letten dat je ticket geldig is in meerdere zones. De stad zelf ligt in één zone. Een losse ticket voor een enkele reis in een zone is een halfuur geldig. Je kunt een ticket kopen in een ticketautomaat, online bij ZVV of in de ZVV-app.

Het is ook mogelijk om een 6-rittenkaart te kopen, waarmee je maximaal 10 procent bespaart. Een dagkaart (24 uur geldig) voor een zone kost evenveel als twee enkele reizen. Dit zal dus vrijwel altijd goedkoper zijn en bovendien makkelijker dan losse kaartjes. Voor wie de hele regio van Zürich wil verkennen: een dagkaart die geldig is na 9 uur ’s morgens, is het goedkoopst.

In plaats van een ‘gewone’ dagkaart kun je ook de Zürich Card voor toeristen krijgen. Dan reis je gratis met het OV, kun je een aantal attracties gratis bezoeken of krijg je korting. Een Zürich Card is geldig voor 24 of 72 uur.

  • Het OV-netwerk van Zürich is heel uitgebreid. Je vindt diverse netwerkkaarten op de website van ZVV.

  • Tickets zijn te koop in automaten, via de website of app en bij verkooppunten in de stad, o.a. op het centraal station.

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.