Centovalli Express

Wat is er te doen?

In het lijstje van ‘mooiste spoorwegen’ van Zwitserland staat, tussen panoramatreinen als de Bernina en de Gotthard Panorama Express, ook vaak de Centovalli-bahn. Deze start in Locarno en slingert zich een weg naar Domodossola in Italië. De treinverbinding wordt geëxploiteerd door ‘FART’.

Ook wij waren zeer onder de indruk van de uitzichten vanuit de Centovalli Express en willen deze ervaring aan iedereen aanbevelen. We hebben wel wat praktische tips om je trip zo aangenaam mogelijk te maken.

Treinen

Op het traject tussen Locarno en Domodossola rijden verschillende treintypes:

De panoramatreinen trekken uiteraard de meeste toeristen. Je betaalt aan boord van deze treinen een ‘scenic’ toeslag van €1,50 per persoon per rit (contant).

Persoonlijk vonden wij de reis met de reguliere RE rustiger en minder wiebelig. Bovendien zagen we niet minder van het uitzicht en we hoefden niet bij te betalen. De audiotour was ook in de RE beschikbaar. En tot slot: het toilet was een stuk beter begaanbaar!

Historische treinen berijden het traject een aantal dagen per jaar.

Tickets

Verblijf je in Ticino? Dan heb je automatisch recht op het Ticino Ticket. Hiermee reis je gratis met FART tussen Locarno en Camedo. Het is ongelofelijk dat je dit prachtige traject gratis mag bereizen, dus zet deze reis sowieso op je planning! Met je Ticino Ticket kun je ook tussentijds uitstappen om stations of uitzichten te bekijken, of een ander soort trein te proberen.

Kun je er geen genoeg van krijgen? Je krijgt met je Ticino Ticket 20% korting op het verdere traject van en naar Domodossola. Je kunt deze tickets met korting kopen aan het loket van FART in Locarno, tegenover het SBB-station. Hier vind je ook informatie op papier over dienstregelingen en bijvoorbeeld bezienswaardigheden onderweg. Tickets kun je ook boeken op deze website, maar dan krijg je geen korting.

Het is tot slot mogelijk om online of aan het genoemde loket een zitplaats te reserveren. Dit kan tot een dag van tevoren en hier betaal je voor bij. Ter overweging: wij reisden in het hoogseizoen probleemloos met PE- en RE-treinen zonder zitplaatsreserving. Wij vonden op het Zwitserse deel van het traject het uitzicht aan de linkerkant het mooist en op het Italiaanse deel aan de rechterkant.

  • Zowel in Locarno als in Domodossola vertrekt de trein onder het reguliere station.

  • Uitgebreide informatie over tickets vind je hierboven.

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.