Bratislava | Openbaar vervoer

In veel Europese steden heeft de metro de tram verjaagd of in ieder geval flink teruggedrongen. Ook in Bratislava waren er vergevorderde plannen – maar de tram heeft er gewonnen!

Je weg vinden

De geplande metro is er nooit gekomen: het OV in Bratislava bestaat uit tramlijnen die reiken tot ver buiten het centrum van de stad. De vier soorten trams die je in de stad tegenkomt, zijn van de Slowaakse bedrijven Tatra en Škoda. Maar in de Engelstalige omroepberichten herken je een Australische tongval… Als je de stad op een werkdag bezoekt, kun je misschien  reizen met de iconische rood-witte Tatratram uit de jaren ’70.

Verder zijn er trolleybussen en reguliere bussen. De lijnen zijn genummerd. Er zijn ook S-treinen, maar die rijden naar de grotere plaatsen buiten Bratislava (en niet zo frequent).

Tip: tram 1 rijdt vanaf het centraal station een route langs een groot deel van het centrum.

Tickets

Tickets kun je kopen in de automaten die bij alle tramhaltes staan: hier kun je onder andere enkele reizen en dagkaarten krijgen, voor gunstige prijzen. Alle praktische informatie die je nodig hebt (en allerlei leuks voor OV-fans) vind je op de website van IMHD.

Het kan ook interessant zijn om de Bratislava Card te kopen op het hoofdstation. Niet aan een van de vele loketten: het betreffende servicekantoor vind je in de gang die naar de wachtruimtes leidt. Alleen contante betaling! Met de Bratislava Card kun je gratis met het OV reizen en attracties gratis bezoeken, of met korting (zoals het Museum of Transport).