Rome | Openbaar vervoer

Voor het OV in Rome bestaan verschillende tickets. De tickets mag je in de bus, tram, metro en (regionale) treinen gebruiken. Er zijn twee soorten OV-tickets in Rome: tickets die alleen geldig zijn in de stad en tickets die geldig zijn voor de regio. Hieronder vind je daarover meer informatie.

Let op: voor vervoer van en naar de vliegvelden gelden aparte tarieven, maar daar krijg je als treinreiziger niet mee te maken – wij kiezen voor de nachttrein!

Tickets voor in de stad

Het ticket voor een enkele reis heet BIT. Dit ticket is ruim anderhalf uur geldig (100 minuten) nadat je het hebt afgestempeld. Tijdens de reis mag je ook overstappen op andere vervoermiddelen. Je mag er echter niet mee terugreizen.

Er zijn ook tickets die langere tijd geldig zijn, variërend van een dag tot een week. Op deze tickets moet je je naam en geboortedatum invullen, zoals die op je identiteitsbewijs staan, anders is het ticket niet geldig. Ook moet je het ticket valideren aan het begin van je eerste reis. De OV-tickets voor een langere periode zijn op zichzelf heel voordelig, maar vooral als je veel met het OV wilt reizen.

Tickets voor in de regio

De regio waarin Rome ligt, heet Lazio. Voor het vervoer in deze regio kun je tickets kopen voor een dag (BIRG) of voor meerdere dagen. Als je een dagtrip buiten Rome wilt maken, bijvoorbeeld naar Tivoli, is een BIRG-ticket voldoende, aangezien je hiermee ook terug mag reizen.

Voor de regionale tickets geldt dat die in verschillende zones geldig zijn. Er zijn liefst zeven verschillende tariefzones. Het verschil in prijs is echter beperkt. Ook regionale tickets zijn pas geldig nadat je je naam en geboortedatum hebt ingevuld en je het ticket gevalideerd hebt.

Tickets voor toeristen

Voor toeristen bestaan er speciale passen, zoals de Roma Pass. Deze pas biedt de combinatie van toegang tot musea of opgravingen en onbeperkt openbaar vervoer.

In vergelijking met andere steden (zoals Wenen of Londen) is deze pas niet echt gunstig: je mag met de Roma Pass namelijk maar één (48 uur) of twee (72 uur) bestemmingen gratis bezoeken. Wel krijg je korting op andere attracties en bepaalde tourist services.

Bedenk dus, zoals bij elke kortingskaart voor toeristen, vooraf wat je wilt gaan doen en of de kaart voor jou rendabel en/of ontzorgend is. Bezoek je Rome twee dagen of twee weken? Doe je alles te voet of ga je een week lang in de tram zitten? Wil je één museum bezoeken of doe je er vijf per dag?

Hier vind je meer tips voor je verblijf in één van de meest bijzondere steden van Europa.