Wenen | Openbaar vervoer

Laatst gewijzigd: 6 maart 2023

Wenen is verreweg de grootste stad van Oostenrijk en een van de grootste hoofdsteden van Europa. De stad was voor de Eerste Wereldoorlog de hoofdstad van het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk, dat een groot deel van het zuidoosten van Europa besloeg.

Wenen heeft een uitgebreid OV-netwerk dat een interessante historische ontwikkeling heeft doorgemaakt. In dat netwerk is de historische kern van de stad heel duidelijk terug te vinden, omdat heel veel lijnen om deze historisch kern heen lopen. Spoorlijnen eindigen in kopstations buiten het centrum. Twee van deze kopstations zijn deze eeuw samengevoegd tot het Hauptbahnhof door de ‘koppen’ met elkaar te verbinden.

Metro

De metro heet in Wenen U-Bahn en bestaat uit vijf lijnen die elk een eigen kleur en nummer hebben.

U1 loopt van noord naar zuid en U3 van oost naar west. Ze kruisen elkaar precies in het hart van het historische stadscentrum en zijn de enige OV-verbindingen door het centrum. U1 is de enige metrolijn die het Hauptbahnhof aandoet.

Lijnen U2 en U4 vormen samen een ring om de historische stad voordat zij ‘afslaan’ richting buitenwijken. De U4 bestaat voor een deel uit de oude Stadtbahn, een voorloper van de metro die al voor de Eerste Wereldoorlog gerealiseerd was. U4 kent daarom een aantal prachtige historische stationsgebouwen.

De andere lijnen werden sinds de jaren ’70 van de twintigste eeuw aangelegd. U6 loopt met een wijdere boog om het centrum en vormt een ring met de S-Bahn, voordat ze vertakken naar de buitenwijken. Net als U4 rijdt U6 deels over de oude Stadtbahn. U5 bestaat al jaren als plan, vandaar dat het nummer is vrijgehouden. Gezien het tempo waarin de Weense metro zich ontwikkelt, zal ook deze lijn in de nabije toekomst gerealiseerd worden.

Trams en bussen

Wenen heeft een van de oudste en grootste tramnetwerken ter wereld. De trams rijden rondom het stadscentrum en hebben uitlopers naar alle buitenwijken van de stad. In drukke delen rond het centrum rijden de trams in tunnels. Trams zijn genummerd, maar sommige trams hebben een letter (O en D). De uitbreiding van het U-Bahnnetwerk heeft geleid tot sluiting van een deel van het tramnetwerk omdat de U-Bahn het vervoer op het traject overneemt. Een deel van het tramvervoer is ook vervangen door buslijnen. Maar je vindt in de Weense straten nog steeds een variëteit aan trams: van de allernieuwste Flexity tot hogevloertrams met een aanhanger.

Wiener Lokal Bahn

Een bijzonderheid op het Weense tramnetwerk is de Wiener Lokal Bahn. Dit is een apart spoorwegbedrijf dat een lijn exploiteert tussen Wenen en Baden (bei Wien). In Wenen rijdt de trein tot station Meidling op de tramrails. Daarna rijdt hij als een reguliere trein naar het plaatsje Baden. Hier lees je meer over deze verbinding.

S-Bahn en regionale treinen

Hierboven is al genoemd dat Wenen ook een S-Bahn kent, de Schnellbahn. Ook S-Bahnlijnen zijn genummerd. Het netwerk verbindt de plaatsen rondom Wenen met de stad en is aangelegd in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Bestaande lijnen werden met elkaar verbonden door een noord-zuidtunnel. Deze tunnel heeft onder andere een halte bij het Hauptbahnhof. Door de tunnel worden niet alleen de meeste S-Bahntreinen geleid, maar ook regionale treinen en een speciale trein naar het vliegveld (CAT).

Tickets

Tickets zijn geldig voor een enkele reis inclusief overstappen. Ze zijn te koop bij automaten en in de trams: een ticket in de tram is iets duurder dan een ticket dat je van tevoren hebt gekocht.

Het is ook mogelijk om een kaart te kopen die één, twee of drie dagen geldig is in al het OV. Een weekkaart is even duur als een kaart voor drie dagen, maar die weekkaart moet dan wel op een maandag ingaan.

Tickets worden ook online verkocht op shop.wienerlinien.at.

  • Naar Wenen reis je vanaf €46,90. Of reis met Nightjet! Klik op het het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 10 uur en 35 minuten met twee keer overstappen. Of met Nightjet 13 uur en 48 minuten met één keer overstappen. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar en binnen Oostenrijk.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.

Leestip

U-Bahn, S-Bahn & Tram in Wien (Robert Schwandl, taal: Duits en Engels)