Madrid

Koning Filips II – ja, die van ‘onze’ Tachtigjarige oorlog – wees Madrid aan als de nieuwe hoofdstad van Spanje. Vlak bij de stad liet hij het Escorial bouwen, een enorm complex met onder andere het paleis waar hij zelf ging wonen. Dankzij zijn keuze voor Madrid is de stad in het hart van het Iberisch schiereiland uitgegroeid tot de grootste stad van het land.

Wat is er te doen?

De Spaanse hoofdstad kent heel veel attracties en bezienswaardigheden, vooral voor liefhebbers van kunst en cultuur. Slechts enkele suggesties van onze kant: het wereldberoemde Prado is gewijd aan oude schilderkunst. De collectie is groot genoeg om een hele dag aan te besteden. Voor moderne kunst kun je dan weer terecht in het Museo Reina Sofía (check de gratis uren).

In de stad bevindt zich ook het Palacio Real, een van de paleizen van de koninklijke familie. Voetbalfans kunnen een bezoek brengen aan het stadion van Real Madrid, Bernabeu. En natuurlijk kan er naar hartelust gewinkeld en gegeten worden in deze stijlvolle hoofdstad.

Voor de OV-fans

Madrid heeft een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer met metro’s, metro light (trams) en stadstreinen. Ook op het gebied van historisch openbaar vervoer heeft de stad veel te bieden. Zo bevindt zich in het voormalige Delicias-station het nationale spoorwegmuseum en vertrekken vanaf hier historische treinen zoals de Tren de la Fresa (de ‘aardbeientrein’).

Het oudste station van Madrid, Puerta de Atocha of korter, Atocha, is nog in gebruik. In het oude gebouw uit de 19e eeuw bevindt zich nu een tropische tuin omringd door de winkels en horeca die je op een groot station verwacht. Treinen vertrekken tegenwoordig vanuit een nieuwer gedeelte achter het oude gebouw.

Op zaterdagen in het voorjaar en het najaar vertrekt vanaf Atocha ook de Tren Cervantes. Deze rit is speciaal gewijd aan de boeken van de schrijver die wij vooral kennen van Don Quichot. De trein rijdt ’s morgens naar Cervantes’ geboorteplaats en na een rondleiding weer terug naar Madrid. Renfe, de Spaanse spoorwegmaatschappij, biedt meer van dit soort excursies aan.

Tot slot biedt ook de metro van Madrid meer dan alleen vervoer: in meedere stations bevinden zich musea of exposities. Je leest er meer over in dit artikel.

Tip: OV-fan? Kom in het weekend naar Madrid vanwege beperkte beschikbaarheid van musea en ritten.

  • Naar Madrid reis je vanaf ongeveer €175 (exclusief een overnachting in Barcelona). Klik op het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 12 uur en 27 minuten met 2 keer overstappen naar Barcelona en de volgende dag 3 uur en 15 minuten rechtstreeks naar Madrid. Je kunt er ook voor kiezen om te overnachten in Brussel of Parijs. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar Spanje.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.