Madrid | Openbaar vervoer

Madrid heeft een van de grootste metronetwerken van Europa. Je kunt een groot deel van de stad ondergronds doorkruisen. De oudste lijn is al meer dan honderd jaar oud. En op sommige stations zijn zelfs speciale metromusea!

Je weg vinden

Er zijn maar liefst 12 metrolijnen, die ook buiten de stad doorgaan. Op de kaart zijn deze lijnen genummerd en kent iedere lijn een aparte kleur. Naast de ‘gewone’ Metro is er ook de Metro Ligero, een kruising tussen metro en tram. Voor de nummers van de lijnen staat de afkorting… ML. Deze lijnen zijn vooral te vinden aan de randen van het netwerk. Alle informatie over Metro en Metro Ligero vind je op deze website.

Voor vervoer tussen Madrid en haar voorsteden zijn er ook de Cercanías, stadstreinen. Deze lijnen zijn ook genummerd, met een C voor het nummer. Er zijn meerdere stations waar het mogelijk is om over te stappen tussen de metro en de Cercanías. Ook de Cercanías rijdt dwars door de stad heen. Renfe exploiteert deze lijnen, dus kun je voor informatie terecht op deze website. Er rijden in en om Madrid tot slot uiteraard bussen van verschillende maatschappijen.

Op de uitgebreide metrokaart van Madrid staan de lijnen van de metro en de metro ligero. Overstapmogelijkheden naar de Cercanías staan er wel op, maar de lijnen ervan niet! Speciaal voor toeristen is er een metrokaart van het centrum waar zowel de attracties als de metrolijnen opstaan. Je vindt de kaarten van de Metro hier en de kaart van de Cercanías hier.

Tickets

Om te kunnen reizen met het openbaar vervoer in en om Madrid, heb je een Multicard nodig – de Madrileense versie van de OV-chipkaart. Hierop kunnen tickets geladen worden, zoals een enkeltje of een 10-rittenkaart. Speciaal voor toeristen zijn er kaarten die één of meerdere dagen achter elkaar geldig zijn in de hele stad. Let op: er is een duurdere variant die ook geldig is buiten de stad.