Madrid | Spoorwegmuseum

Het Deliciasstation in Madrid was ooit het startpunt van de internationale treinen naar Lissabon. Deze belangrijke status verloor het station na de Tweede Wereldoorlog, toen alle Spaanse spoorwegbedrijven samengingen in Renfe. Aan het einde van de jaren ’60 werd daarom al het reizigersvervoer vanaf dit station gestaakt.

Wat is er te doen?

Het gebouw werd gelukkig niet gesloopt en biedt sinds de jaren ’80 onderdak aan het nationale spoorwegmuseum. Misschien heb je het zelfs al eens van binnen gezien: Delicias is het decor geweest van meerdere films, waaronder Doctor Zhivago!

Op de voormalige sporen staan historische locomotieven en treinen opgesteld, zowel uit het stoomtijdperk als daarna. In de ruimtes langs de zijkanten van de stationshal zijn verschillende tentoonstellingen, onder andere over de geschiedenis van de spoorwegen in Spanje, maar ook één met historische seinapparatuur en één met stationsklokken.

Er worden verder regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden, tijdens ons bezoek over de geschiedenis van het station waarin het museum gehuisvest is. Via de website van het museum kun je deze (in het Engels) bekijken. Andere exposities zijn in het Spaans beschikbaar.

Vanaf het Deliciasstation vertrekken in de weekenden ook historische ritten, onder andere met de Tren de la Fresa, de ‘aardbeientrein’.

  • Het museum ligt bij het metrostation Delicias en het Cercaniasstation Delicias.

  • Tickets kun je online kopen of ter plekke. In het weekend is het museum goedkoper dan op doordeweekse dagen.

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.