Euskotren

Euskotren is de vervoersmaatschappij van het Baskenland, een (autonome) regio in het noorden van Spanje. In dit gebied aan de Atlantische Oceaan liggen geliefde vakantiebestemmingen als Bilbao en San Sebastián, ‘Donostia’ in het Baskisch.

Je weg vinden

Het netwerk van Euskotren is behoorlijk divers. Zo bestaat het voornamelijk uit smalspoorlijnen rond en tussen Bilbao en San Sebastián, maar Euskotren exploiteert ook tramlijnen (tranbia) in Bilbao en Vitoria-Gasteiz, en een funiculaire en een metrolijn (L3) in Bilbao. De andere twee metrolijnen in Bilbao vallen onder een ander bedrijf. Lijnenkaarten, dienstregelingen en dergelijke vind je via deze website. Verder organiseert Euskotren historische treinritten, die vertrekken vanaf het Baskische spoorwegmuseum in Azpeitia.

Deze informatie is handig voor een verblijf in Baskenland. Maar Euskotren vormt ook dé internationale spoorwegverbinding met Frankrijk aan deze kant van Spanje. Eén van de treinverbindingen rijdt namelijk tussen San Sebastián (vanaf station Amara) en het Franse Hendaye. Hendaye is door middel van rechtstreekse TGV’s verbonden met Bordeaux en Parijs. En San Sebastián ligt op zijn beurt ook aan het reguliere Spaanse breedspoornetwerk. Dat betekent dat je, als je met deze route naar (Noord-)Spanje of zelfs naar (Noord-)Portugal reist, een deel van je route met Euskotren reist.

Tickets

Kaartjes zijn bescheiden geprijsd en koop je ter plekke in de automaat of aan het loket.