Treingeluk in Engeland

Laatst gewijzigd: 18 mei 2023

De Britten zijn trots op hun tradities, hun geschiedenis en hun erfgoed. Het eiland Groot-Brittannië heeft een ongekende variatie aan natuur, van de bekende klifkusten tot de haast tropische zandstranden van Cornwall, van de ruige Schotse Hooglanden tot golvende heuvels en vlakke landbouwgebieden. Tel daarbij op dat Groot-Brittannië de geboortegrond van de trein is, en je hebt een ultieme reisbestemming gevonden met oneindig veel ‘scenic journeys’ en ‘heritage lines’.

Wat is er te doen?

Via de website van de Heritage Railway Association vind je een kaart met veel historische trein- en trambestemmingen op de eilanden Groot-Brittannië en Ierland. De kaart biedt inspiratie voor vele mooie reizen, maar is niet volledig, ontdekten wij op basis van onze eigen reizen door het Verenigd Koninkrijk. In dit artikel vind je onze aanvullingen voor Engeland. We vullen dit artikel aan als we iets nieuws ontdekken. Klik op de locatie van je keuze om naar de betreffende website te gaan.

Saltburn Cliff Tramway

Deze klifspoorweg is ook in Miniworld Rotterdam nagebouwd.
Hoe kom je er met het OV? Saltburn heeft een treinstation, waar treinen van de maatschappij Northern stoppen.

St Nicholas Cliff Lift

In Scarborough werden door de jaren heen vijf funiculaires gebouwd, waaronder de eerste van het Verenigd Koninkrijk. Twee van de ‘cliff railways’ zijn opgeheven en weggehaald, twee zijn nog steeds in gebruik en vind je op de kaart van de Heritage Association. De laatste funiculaire is niet meer in gebruik, maar is nog steeds te bewonderen naast het Grand Hotel. Het bergstation en de karretjes zijn nu deel van een café, in het dalstation vind je een ijssalon.
Hoe kom je er met het OV? Scarborough heeft een treinstation, waar treinen van de maatschappijen Northern en TransPennine stoppen.

Bure Valley Railway

Hoe kom je er met het OV? De trein vertrekt op loopafstand van station Hoveton & Wroxham (op de lijn tussen Norwich en Sheringham).

Mangapps Railway Museum

Hoe kom je er met het OV? Station Burnham-on-Crouch ligt op het traject tussen Wickford en Southminster. Je bereikt Burnham-on-Crouch vanaf London Liverpool Street met een overstap in Wickford in ongeveer een uur. Het museum ligt een halfuur lopen vanaf het station.

East Hill Cliff Railway

In Hastings vind je niet alleen de West Hill Cliff Railway (op de kaart van de Heritage Association), maar ook deze East Hill Cliff Railway, schijnbaar de steilste in het Verenigd Koninkrijk.
Hoe kom je er met het OV? Maatschappij Southeastern brengt je naar station Hastings, bijvoorbeeld vanaf Londen Charing Cross in één uur en drie kwartier. Het is dan nog zo’n twintig minuten wandelen.

Funiculaires in Bournemouth

Bournemouth in Dorset heeft niet één, maar zelfs drie funiculairs: de East Cliff (wordt momenteel gerepareerd), West Cliff en Fisherman’s Walk Cliff Railway.
Hoe kom je er met het OV? South Western Railway brengt je in twee uur van Londen Waterloo naar station Bournemouth.

Exbury Gardens

Op het terrein rijdt een stoomtrein.
Hoe kom je er met het OV? Op de website (link via de kaart) staan diverse route-opties omschreven.

Steam (GWR Museum)

Hoe kom je er met het OV? Je kunt wandelen of de bus nemen vanaf station Swindon.

Tarka Valley Railway

Hoe kom je er met het OV? Je kunt de bus nemen vanaf station Barnstaple.

High Peak Junction Visitor Centre

Hoe kom je er met het OV? De locatie ligt midden tussen treinstations Cromford en Whatstandwell.

Thompson Park Railway

Hoe kom je er met het OV? Het dichtstbijzijnde station is Burnley Central.

Bury Transport Museum

Hoe kom je er met het OV? Het museum ligt tegenover station Bury, waar stoomtreinen van de East Lancashire Railway stoppen.

Via deze link vind je al onze artikelen over Engeland, onder andere over musea en spoorlijnen die we zelf hebben bezocht.

De foto bij dit artikel maakten we op station Matlock (Derbyshire, Engeland).