Porto | Openbaar vervoer

In ons artikel over de stad Porto somden we alle ervaringen op die Porto de OV-fan te bieden heeft. In dit artikel richten we ons specifiek op de praktische informatie over het openbaar vervoer binnen de stad.

Je weg vinden

De kern van het openbaar vervoer van Porto wordt gevormd door de metro. Het netwerk heeft 6 lijnen met een eigen letter (A t/m F) en kleur. Je kunt de metro gebruiken voor reizen binnen het centrum, maar vooral naar bestemmingen ver daarbuiten. Op deze pagina vind je de reguliere netwerkkaart en een speciale editie voor toeristen. Goed om te weten: de metro van Porto is eigenlijk meer een tram, want hij rijdt grotendeels bovengronds.

Om de hoogteverschillen te overbruggen tussen de Douro-oever en de hogergelegen stad werd in 2004 de Funicular dos Guindais geopend – op de plek waar tussen 1891 en 1893 al eerder een kabelspoorlijn had bestaan. De locatie van de funiculaire, pal naast de iconische brug Ponte Dom Luis I, staat ongetwijfeld garant voor prachtige uitzichten. Helaas was het vervoermiddel tijdens ons verblijf gesloten. De funiculaire is onderdeel van Porto Metro en staat ook op de netwerkkaart. Uiteraard rijden er tot slot ook bussen door de stad, van het bedrijf STCP.

Porto is een heel compacte stad en er is enorm veel moois te zien. Daarom is ons advies: ga te voet op pad! Hoewel je het openbaar vervoer in deze stad dus niet per se nodig hebt om van A naar B te komen, bieden de vervoermiddelen in deze stad wel interessante ervaringen. Neem bijvoorbeeld metro D tussen het monumentale station São Bento en Jardim do Morro: de gele metro steekt op deze rit de Ponte Dom Luis I over! De uitzichten zijn prachtig.

Je kunt de Douro ook oversteken met de Teleférico de Gaia en met de Douro River Ferry. Dat zijn aparte bedrijven waarvoor je aparte tickets nodig hebt. Je vindt alle informatie door op de links te klikken.

Over de trams van Porto, drie lijnen met historische voertuigen, lees je hier meer op onze website. Ook over het trammuseum plaatsten we een speciale bijdrage.

Tickets

De ticketmogelijkheden zijn sterk afhankelijk van je plannen in Porto. Binnen de stad heb je het openbaar vervoer zoals gezegd niet echt nodig. Als je toch een reis wilt maken, dan kun je eenmalig een Andante Azul-kaart kopen (een soort OV-chipkaart) en daarop telkens vervoersbewijzen laden voor enkele reizen, afhankelijk van de benodigde zone(s). Je vindt de tarieven hier. Je moet elke reis en overstap valideren door de kaart te scannen.

Als je het centrum verlaat, is het algauw de moeite waard om een Andante Tour Card te kopen. Deze kaart is speciaal voor toeristen en geeft je 1 of 3 dagen onbeperkt openbaar vervoer met bus, metro en ook CP-treinen binnen het Andante-netwerk. Dat scheelt gepuzzel met zonegrenzen en losse kaartjes! Ook met de Andante Tour Card moet je voor elke reis en overstap ‘inchecken’. Je vindt alle praktische informatie over tarieven en verkooppunten op deze website. Let op: de Andante Tour Card is niet geldig voor de Funicular dos Guindais en voor de historische trams in Porto. Ook de Douro River Ferry en de Teleférico de Gaia zijn zoals gezegd aparte bedrijven met eigen tarieven.

Er bestaat tot slot een Porto Card voor gratis toegang tot en kortingen voor toeristische attracties. De precieze aanbiedingen konden wij online niet terugvinden en bij deze kaart is openbaar vervoer niet automatisch inbegrepen. Je kunt wel een aanvullende travelcard kopen, met dezelfde voorwaarden als de Andante Tour Card en voor grofweg dezelfde prijs. Ons advies: zoek de precieze voorwaarden goed uit voor je hiervoor kiest!