Porto | Trammuseum

In het lichtroze complex van STCP naast de tramhalte Museu C. Eléctrico werd vanaf 1915 stroom opgewekt voor het uitgebreide tramnetwerk van Porto. Tegenwoordig zijn er nog maar 3 tramlijnen over, maar het complex heeft nog steeds een functie: als onderstation voor de stroomvoorziening, en als het mooiste trammuseum dat wij tot nu toe bezochten!

Wat is er te doen?

Hoewel Porto in 1895 de trotse bezitter was van de eerste elektrische tram op het gehele Iberisch schiereiland, moest de tram hier, net als in veel andere steden, in de loop van de twintigste eeuw plaatsmaken voor bussen en trolleybussen. Het tramnetwerk bereikte in 1958 dan wel de grootste omvang, er reden al sinds 1953 geen trams meer in Vila Nova de Gaia. En korte tijd later, in de jaren ’60, werd de tram van Porto ingeperkt tot het stadscentrum.

Ondanks de krimp van het tramsysteem, en ondanks een grote brand in een remise die in 1928 wel 30 trams verwoestte, kun je in dit museum nog heel veel authentieke trams verwachten. Ze staan niet, zoals zo vaak, simpelweg in een rijtje achter elkaar geparkeerd – maar zijn heel stijlvol opgesteld om optimaal te kunnen worden bewonderd. Onderdeel van de collectie zijn ook werkvoertuigen zoals een “tower tramcar” voor onderhoud aan de bovenleiding, en materieel voor vrachtvervoer. Trams vervoerden hier niet alleen kolen voor hun energiecentrale, maar er waren bijvoorbeeld ook speciale trailers voor manden met vis! De visvrouwen reisden mee in de tram. Tot slot is er een prototype uit 1951 tentoongesteld van een tram die nooit meer gebouwd zou worden…

Een tijdlijn, die in dit soort musea zo vaak ontbreekt, geeft hier een kader en aanvullende informatie bij de collectie. En omdat het museum zoals gezegd gevestigd is in een voormalige electriciteitscentrale, wacht je aan het einde van de voertuigenhal een interessante verrassing: in de tweede hal kun je de machinekamer bezichtigen! Je staat er vaak niet bij stil welke technische installaties er nodig waren (en zijn!) om al die trams te laten rijden…

Last but not least: de historische trams van Porto komen nog dagelijks in actie! Je kunt met lijn 1 en lijn 18 vanuit het centrum naar het museum worden gebracht. De lijnen rijden vanaf het museum verder langs de rivier, tot aan Foz de Douro.

  • Tram 1 en tram 18 stoppen voor de deur van het trammuseum.

  • Tickets zijn ter plaatse te koop. Je krijgt korting met een tramkaartje of de Porto Card.

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.