Görlitz

Het Duitse Görlitz ligt aan de rivier de Neisse. Op de andere oever ligt de Poolse stad Zgorzelec. Ooit vormden deze twee steden één geheel.

Wat is er te doen?

Berlijn is niet de enige Duitse stad die na de Tweede Wereldoorlog gedeeld werd en een tijd lang met ‘Oost’ en ‘West’ werd aangeduid. Die deling is inmiddels ongedaan gemaakt – maar die van Görlitz en Zgorzelec bestaat nog steeds! Voor de oorlog lag de hele stad in Duitsland. Na de strijd werd de rivier de Neisse de nieuwe oostgrens van Duitland. Aangezien deze rivier dwars door de stad liep, werd de stad verdeeld in het Duitse Görlitz en het Poolse Zgorzelec.

Het historische centrum van de stad ligt tegenwoordig in Duitsland, net als het Hauptbahnhof. Maar voor beide geldt dat je maar één brug hoeft over te steken om in Polen te zijn. Vooral de moderne burg in het sfeervolle centrum (dat sowieso een bezoek meer dan waard is) symboliseert hoe beide steden zich weer proberen te verenigen. Overblijfselen van de voormalige grensovergang sieren nu de terrassen op de rivieroevers.

Voor de OV-fans

Görlitz heeft twee tramlijnen op smalspoor die beide via het Hauptbahnhof en het stadscentrum tussen de noordelijke en zuidelijke buitenwijken rijden. Praktische informatie van de GVB vind je hier.

De stad is per trein verbonden met het Duitse én het Poolse spoorwegnetwerk. Met Trilex reis je rechtstreeks tussen Dresden en Zgorzelec, via Görlitz. Vanuit Görlitz vertrekken ook treinen van PolRegio en Koleje Dolnośląskie. Vanaf Zgorzelec kun je doorreizen naar bijvoorbeeld Wrocław. Meer over Trilex en het plaatselijke spoorwegnetwerk lees je hier.

Görlitz ligt tot slot aan de ODEG-verbinding tussen Cottbus en Zittau. Hoewel zowel Görlitz als Zittau in Duitsland ligt, loopt de spoorlijn ertussen tegenwoordig deels over Pools grondgebied. Vanaf Zittau vertrekken stoomtreinen op smalspoor door de bergen naar Oybin en het kuuroord Jonsdorf.

  • Naar Görlitz reis je vanaf €52,90. Klik op het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 8 uur en 43 minuten met 2 keer overstappen. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar Duitsland.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.

Kijktip

Rail Away over Görlitz en het traject naar Zittau (via NPO Start)