Lissabon

Aan de monding van de Taag ligt Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Het is heerlijk om aan de oever van de rivier te genieten van het uitzicht over het eindeloze water. De monding is hier zó breed dat er pas in 1966 een brug gebouwd werd. Je kunt een pijler van deze Ponte de 25 Abril beklimmen – of je neemt de trein voor een van de hoogste uitzichten over de stad!

Wat is er te doen?

Een van de mooiste plekjes aan Lissabons waterfront is het Praça do Comércio. Deze belangrijke locatie in de Portugese geschiedenis was in de jaren ’60 nog een enorme parkeerplaats. Maar nu is het terrein voorbehouden aan voetgangers, die slenterend de omringende architectuur in zich opnemen, of juist met hun voeten in het water en een ijsje in de hand genieten van de uitzichten over de Taag. Af en toe klingelt er een gele tram voorbij.

Het Middeleeuwse centrum van de stad is vrijwel geheel verloren gegaan tijdens een zware aardbeving in 1755 en herbouwd in moderne stijl. Daaraan dankt ook het Praça do Comércio zijn grandeur. Je vindt op dit plein het Lisboa Story Centre, een fascinerende, multimediale expositie over de geschiedenis van de stad. Aan de rand van het centrum bleef trouwens een wijk gespaard van de aardbeving: in Alfama kun je nog dwalen door smalle kronkelstraatjes. Hier vind je ook het São Jorge-kasteel en de kathedraal (Se).

Een bijzonderheid in Portugal zijn de azulejo (geglazuurde tegels) waarmee gebouwen vanbinnen én vanbuiten bekleed zijn. Je treft ze niet alleen in Lissabon, maar daar is wel een mooi museum speciaal gewijd aan de geschiedenis van deze kunstvorm.

Een laatste geliefde attractie vind je een stuk verderop langs de kust, nadat tram 15 onder de grote brug door is gegaan. Naar het stadsdeel Belém reis je voor het Mosteiro dos Jerónimos, het Middeleeuwse fort de Torre de Belém, en niet te vergeten: Pastéis de Belém!

Het grote monument schuin tegenover heet de Padrão dos Descobrimentos, het ‘monument voor de ontdekkingen’. Vanaf deze plaats vertrokken ooit Portugese zeevaarders om de wereld te ontdekken. Portugal is trots op dit verleden en in diverse musea troffen wij verhalen over heroïsche ontdekkingsreizigers zonder een spoortje van de kritische wijze waarop in ons land steeds vaker naar het koloniale verleden wordt gekeken.

Voor de OV-fans

Lissabon is een grote stad met een uitgebreid OV-netwerk. Je leest er hier alles over. Niet alleen vervoermiddelen, maar vooral ook geliefde (toeristische) attracties zijn de funiculaires en trams die steile hellingen overwinnen en door smalle, kronkelende straten manoeuvreren in deze heuvelachtige stad. Het Museu da Carris is gewijd aan de geschiedenis van deze vervoermiddelen. Daarover lees je hier meer! De geschiedenis van de stad blijkt ook uit de architectuur van de stations. Bijzonder fraai is het ‘oude’ station Rossio, dat gelukkig nog steeds in gebruik is. Station Oriente is het andere uiterste: een hypermodern gebouw verwelkomt de treinreiziger in de Portugese hoofdstad!

  • Naar Lissabon reis je via Madrid vanaf €132,35 exclusief overnachtingen. Klik op het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd omvat drie dagen. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar en binnen Portugal.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.