Poznań

Poznań is de vijfde stad van Polen en is gunstig gelegen voor de treinreiziger, ongeveer halverwege tussen Berlijn en Warschau. Deze stad is diep geworteld in de Poolse geschiedenis. De Poolse paus Johannes Paulus II sprak zelfs eens de fameuze woorden dat Polen in deze stad begon.

Wat is er te doen?

Maar in de recente geschiedenis stond Poznań toch ook echt decennialang bekend als Posen, eerst als onderdeel van Pruisen, daarna van het Duitse Rijk en nog later van Nazi-Duitsland. Net als veel andere Poolse steden heeft Poznań een turbulente geschiedenis moeten doormaken, met als een van de dieptepunten bombardementen en gevechten in de Tweede Wereldoorlog die naar schatting 90% van het historische centrum in puin legden – nog afgezien van al het menselijke leed.

Daar is nu nog weinig van te zien in het volledig opgeknapte stadshart. De Oude Markt met het raadhuis en vooral ook de domki budnicze, koopmanshuizen: de toeristische attractie spat ervanaf! Wij vonden ook de roze Fara-kerk bijzonder indrukwekkend, naar verluidt een van de mooiste voorbeelden van Barokarchitectuur in het land.

Veel moderner, maar ook bezienswaardig is het Plac Wolności (Vrijheidsplein). Buiten het historische centrum vonden wij de stad behoorlijk groots en wijds opgezet, met ruim baan voor de auto en bijvoorbeeld ook het enorme winkelcentrum Posnania. Het beste van de stad kom je tegen op de Koninklijke en Keizerlijke route, een kennismakingswandeling voor bezoekers aan de stad. En bij Historyland word je nog eens extra ondergedompeld in de geschiedenis van Polen: volledig uitgevoerd in Lego!

Voor de OV-fans

Poznań heeft een zeer uitgebreid tramnetwerk met 20 lijnen. De groengele trams (hier bimby genoemd) worden geëxploiteerd door MPK en vormen de kern van het plaatselijke openbaar vervoer. Vooral buiten het centrum wordt al snel duidelijk dat er in de ruimtelijke ordening ook wordt geïnvesteerd in snel tramvervoer. Trams hebben regelmatig eigen rijbanen, grote rotondes hebben meerdere tramhaltes, en de vloot is gemoderniseerd. Ticketinformatie vind je op de website van ZTM, die het regionale OV coördineert.

De blik op de toekomst betekent gelukkig niet dat het verleden genadeloos wordt opgeruimd. Ook de geschiedenis van de tram en een grote variatie aan historische voertuigen worden in Poznań gekoesterd. In een depot aan de Głogowska-straat is een trammuseum gevestigd. Wij stonden helaas voor een dichte deur. Houd deze pagina (uitsluitend in het Pools) in de gaten voor actuele informatie. Er worden in weekenden ook regelmatig ritten uitgevoerd met historische trams en bussen. Daarvoor kun je op deze pagina terecht (ook uitsluitend in het Pools).

Tot slot kun je in Poznań een rit maken met de Maltanka, een parkspoorweg en miniatuurtrein. Lees hier verder!

  • Naar Poznań reis je vanaf €39,90. Klik op het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is ongeveer 8 uur en 51 minuten met 1 keer overstappen. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar en binnen Polen.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.