Warschau

Wie als toerist naar Polen wil afreizen, denkt al snel aan Krakau of misschien Gdańsk. Deze steden zien er heel aantrekkelijk uit in reisgidsen en op internet. De skyline van Warschau doet daarentegen meer denken aan een moderne stad vol glas en beton. De reden hiervoor is tragisch: in de Tweede Wereldoorlog is de stad grotendeels verwoest door de Nazi’s. Maar vergis je niet: Warschau is een zeer interessante bestemming met ruime keuze aan activiteiten, veel verhalen te vertellen en ook zeker mooie plekken om te ontdekken!

Wat is er te doen?

Er zijn weinig andere steden die zó erg geleden hebben onder de oorlog als Warschau. Wij leerden hier heel veel over tijdens een (gratis) wandeltour van Orange Umbrella, die onder andere voerde langs wat resteert van het Joodse getto. Niet alleen het verschrikkelijke lot van de ooit zo omvangrijke Joodse bevolking kwam ter sprake. Ook werd pijnlijk duidelijk hoeveel van de vooroorlogse gebouwen en straten in de stad zijn verdwenen.

Na de Tweede Wereldoorlog is in Warschau een volledig nieuw statenplan aangelegd met brede wegen rond vierkante blokken met bebouwing. Slechts enkele historische gebouwen zijn herbouwd in het Stare Miasto (oude centrum), zoals het koninklijk paleis. Een glimp van het vooroorlogse Warschau biedt ook vandaag nog het Fotoplastikon. In het bijzondere historische apparaat komen prachtige foto’s uit de eerste helft van de twintigste eeuw in 3D tot leven!

Het opvallende gebouw recht tegenover het museum is het Paleis van cultuur en wetenschap. Deze wolkenkrabber lijkt misschien op het Empire State Building, maar is gebouwd door de Sovjet-Unie in de tijd dat Polen deel uitmaakte van het communistische ‘Oostblok’. Inmiddels zijn er in de stad ook andere torens gebouwd, maar het handhaven van dit symbool van de communistische periode is omstreden in Polen, waar nog steeds militaire parades worden gehouden ter nagedachtenis aan de overwinning op de Sovjet-Unie in 1920.

Een andere, meer nostalgische erfenis van de communistische tijd is te vinden in het Neon Muzeum. Neonverlichting werd in die decennia niet uitsluitend gebruikt door grote bedrijven, maar ook systematisch ingezet om het nachtelijke straatbeeld mooier te maken. Tussen de zoemende lampen in het museum straalt ook een neon van de bibliotheek. De zeemeermin boven het boek verwijst naar het stadswapen van Warschau. Je komt de rondborstige dame vaak tegen in de stad, bijvoorbeeld ook op de trams!

Voor de OV-fans

Warschau heeft een uitgebreid OV-netwerk met bussen, trams, metrolijnen en verschillende stadstreinen. Voor toeristen rijden er in de zomermaanden op zaterdag en zondag historische trams en bussen op speciale lijnen: buslijn 100 en tramlijn T en 36. Hiervoor geldt het normale OV-tarief. Hier vind je alle praktische informatie over het OV in Warschau.

In het oude hoofdstation van Warschau, Warszawa Główna, bevindt zich een groot spoorwegmuseum met tentoonstellingen en historisch materieel. Je leest er hier meer over.

  • Naar Warschau reis je vanaf €49,90. Klik op het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is ongeveer 12 uur en 32 minuten met één keer overstappen. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar en binnen Polen.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.