Treingeluk in Nederland

Landen als het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland staan bekend om hun uitgebreide aanbod van historische spoorverbindingen. Maar ook in Nederland kun je heel wat interessante musea en erfgoedlijnen bezoeken, al kom je die misschien niet zo 1-2-3 tegen als je niet actief op zoek gaat.

De website van Historisch Railvervoer Nederland is een goed startpunt om een treingerelateerde dag in Nederland te plannen. Op hun overzichtskaart staan momenteel namelijk 21 trein- en trammusea en historische lijnen in Nederland. Ook vind je op hun website (niet op hun kaart) stichtingen die historische rijtuigen bezitten en af en toe ritten organiseren.

In dit artikel vind je deze en nog meer bestemmingen die wij in Nederland vonden! Klik simpelweg op een tabblad naar keuze. Let op: we hebben alleen de stichtingen opgenomen die een fysieke bezoeklocatie hebben en/of op regelmatige basis rijdagen organiseren.

Op deze overzichtskaart vind je alle bestemmingen uit dit artikel.

Stoom Stichting Nederland, Rotterdam (incl. historische ritten)
Website: https://www.stoomstichting.nl/
Hoe kom je er met het OV? Vanaf bushalte Nieuwe Crooswijkseweg is het nog ongeveer een halfuur lopen.

Trammuseum RoMeO, Rotterdam
Website
: https://www.stichtingromeo.nl/nl/museum
Hoe kom je er met het OV? Op museumdagen rijden er historische pendeltrams tussen Rotterdam CS en het museum.

Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum
Website: https://ovsm-doetinchem.nl/
Hoe kom je er met het OV? De vestiging in Doetinchem ligt vlak naast station Doetinchem. De vestiging in Doesburg bereik je met Breng-bus 26 vanaf station Dieren. Er zijn ook busmogelijkheden vanaf Arnhem CS.

Nationaal Bus Museum, Hoogezand
Voor wie niet alleen in trams en treinen geïnteresseerd is.
Website: https://www.nationaalbusmuseum.nl/
Hoe kom je er met het OV? Je kunt naar het museum wandelen vanaf station Kropswolde (Arriva). Of neem de bus vanuit Groningen naar halte Foxhol, Industrieweg.

Nationaal Openbaar Vervoer museum, Ouwsterhaule
Website: http://www.novmuseum.nl/
Hoe kom je er met het OV? Dit museum is niet echt eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer, omdat je waarschijnlijk afhankelijk bent van meerdere bussen die je van tevoren moet reserveren en die soms leiden tot lange overstaptijden. Vanaf bushalte Dorp, Ouwsterhaule is het nog ongeveer een kwartier lopen naar het museum. Plan je bezoek dus goed!

Koninklijke wachtkamers
Naast OV-gerelateerde musea is er in Nederland ook een drietal bewaard gebleven. In de wachtkamer van Amsterdam CS kun je een blik werpen dankzij glazen panelen. Deze en de andere wachtkamers (op station Baarn en Den Haag HS) zijn af en toe ook te bezichtigen. Dan zullen we het op Treingeluk laten weten. In de tussentijd kun je je nieuwsgierigheid stillen met dit boek en dit filmpje.

Over deze musea vind je op Treingeluk gedetailleerde informatie:
– Miniworld Rotterdam
– Het Spoorwegmuseum, Utrecht
Noord-Nederlands Trein & Tram Museum, Zuidbroek
NZH Vervoer Museum, Haarlem
Stoomtrein Katwijk Leiden
Museumwerkplaats Transit Oost, Winterswijk
Modelspoor Museum, Sneek
Haags Openbaar Vervoer Museum

Miljoenenlijn
Een dagkaart voor deze lijn biedt je door de samenwerking met Arriva veel interessante reismogelijkheden, zelfs tot in Duitsland. Momenteel is door de corona-omstandigheden het traject beperkt.
Website: https://www.miljoenenlijn.nl/
Hoe kom je er met het OV? Je kunt op de Miljoenenlijn stappen in Schin op Geul. Arriva brengt je hierheen vanaf NS-station Maastricht of Heerlen.

Stoomtrein Goes-Borsele
Vanwege de huidige maatregelen boek je je eigen coupé. De capaciteit is dus beperkt. Ook stopt de trein op minder stations.
Website: https://www.destoomtrein.nl/
Hoe kom je er met het OV? Goes heeft een NS-station. De organisatie geeft aan dat de loopafstand momenteel langer is, omdat er maar één ingang tot het terrein open is.

Stichting RTM Ouddorp
Website: https://www.rtm-ouddorp.nl/
Hoe kom je er met het OV? Met het OV is het een avontuurlijke tocht naar dit museum. Vanaf Rotterdam CS reis je met metro D naar Spijkenisse Centrum, waar Connexxion-bus 104 richting Renesse vertrekt. Vanaf halte Oudelandseweg in Ouddorp is het nog een halfuur lopen.

Hoogovens Stoom IJmuiden
Deze excursietrein rijdt over het terrein van Tata Steel.
Website: https://www.hoogovens-excursietrein.nl/
Hoe kom je er met het OV? De website van de organisatie geeft aan dat je op zondag afhankelijk bent van de benenwagen (4 km) vanaf station Beverwijk.

Gelderse Smalspoor Stichting, Heteren
Website: http://www.smalspoor.nl/
Hoe kom je er met het OV? Ook voor dit museum ben je afhankelijk van een flinke wandeling vanaf bushalte Onze Lieve Vrouwenstraat, Heteren (Breng-bus 56 vanaf station Arnhem Centraal).

Stichting Rijssens Leemspoor
Website: http://www.leemspoor.nl/
Hoe kom je er met het OV? De snelste route met de minste overstappen is vanaf station Almelo Keolis-bus 95 richting Borculo. Vanaf halte Schapendijk is nog een kwartier lopen.

Museum Buurtspoorweg, Haaksbergen
Op dit moment kun je alleen op- en uitstappen in Haaksbergen. Hier is van alles te zien en beleven. Vóór de retourrit kun je rondkijken in de museumloods bij station Boekelo.
Website: https://www.museumbuurtspoorweg.nl/
Hoe kom je er met het OV? Naar Haaksbergen reis je vanaf station Hengelo met Keolis-bus 53 naar halte Mr. Eenhuisstraat. Vanaf daar is het nog een paar minuten lopen.

Museumsteenfabriek De Werklust, Losser
Dit museum besteedt aandacht aan het productieproces van kleigroeve tot steenbakken, maar er ligt ook een ‘veldspoor’.
Website: https://www.steenfabriekdewerklust.nl/
Hoe kom je er met het OV? Vanaf station Oldenzaal rijdt Keolis-bus 64 naar halte Snippertweg. Vanaf daar is het nog een paar minuten lopen naar het museum.

Grenzland Draisine
Tussen Groesbeek en Kleve (Duitsland) vind je een heel bijzondere rit: je kunt hier spoorfietsen, net als in Hengelo.
Website
: https://grenzland-draisine.eu/nl/
Hoe kom je er met het OV? Neem vanaf station Nijmegen Breng Stadsbus 5 naar halte Centrum (Groesbeek). Het is dan nog een paar minuten lopen.

Fietsen op de Rails
Spoorfietsen is ook mogelijk in Drenthe.
Website: https://www.fietsenopderails.nl/
Hoe kom je er met het OV? Vanaf station Meppel rijdt bus 28 van QBuzz naar halte Centrum, Havelte. Vanaf daar is het een halfuur lopen naar het startpunt.

Industrieel Smalspoormuseum, Erica
Website: https://www.smalspoorcentrum.nl/
Hoe kom je er met het OV? Je bent afhankelijk van de HUBtaxi vanaf station Emmen-Zuid. Op de website van het Smalspoormuseum vind je gedetailleerde informatie.

Veenpark, Barger-Compascuum
In dit ‘grootste museum van Nederland’ kun je kiezen om je te laten vervoeren door een turfschip – of door één van de twee smalspoorlijnen.
Website: http://www.veenpark.nl
Hoe kom je er met het OV? Bij het museum is de bushalte Barger-Compascuum Veenpark.

Museumspoorlijn STAR
De ‘langste museumspoorweg van Nederland’ heeft op station Stadskanaal ook een museum.
Website: https://www.stadskanaalrail.nl/
Hoe kom je er met het OV? Station Veendam is aangesloten op de museumspoorlijn en op de Arriva-lijn naar Groningen. Controleer vooraf of je – vanwege de huidige omstandigheden – je STAR-reis kunt beginnen op een ander station dan Stadskanaal. De laatste bereik je met verschillende busverbindingen.

Over deze ritten vind je op Treingeluk gedetailleerde informatie:
Stoomtrein Katwijk Leiden
Spoorfietsen, Hengelo
Openluchtmuseum, Arnhem
Stichting RoMeO
Haags Openbaar Vervoer Museum
Tourist Tram Den Haag
Museumstoomtram
Electrische Museumtramlijn Amsterdam
Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Staatsie 1866
Op station Horst-Sevenum kun je overnachten in Bed & Breakfast Staatsie 1866, op de eerste verdieping van dit nog actieve stationsgebouw. Er is ook een stationsrestauratie voor een kortere stop.
Website: https://www.staatsie1866.nl/
Hoe kom je er met het OV? NS-intercity’s Schiphol-Venlo stoppen onder je hotelkamer.

B&B Amstelveen
In het prachtig gerestaureerde voormalige Station Amstelveen!
Website: https://www.stationamstelveen.nl/nl/
Hoe kom je er met het OV? Er zijn meerdere opties, afhankelijk van jouw snelste verbinding naar Amsterdam. Je kunt bijvoorbeeld reizen met bus 300 vanaf station Bijlmer ArenA (+ 15 minuten lopen vanaf Busstation Amstelveen) of via station Amsterdam Zuid met bus 348 (+ 10 minuten lopen vanaf bushalte Hueseplein).

Train Lodge Hostel Amsterdam
Is jouw oog bij station Sloterdijk ook gevallen op de nachttreinstellen die daar staan? Je kunt erin overnachten!
Website: https://trainlodge.com/
Hoe kom je er met het OV? Reis naar station Amsterdam Sloterdijk: je hotel is er vlak naast.

De Pannekoektrein
Langs het traject van het voormalige ‘Dokkumer Lokaaltje’ vind je nu op station Marrum dit restaurant. Er worden ook vier wagons gerenoveerd om in te overnachten.
Website: https://depannekoektrein.nl/
Hoe kom je er met het OV? Arriva-bus 154  richting Holwerd brengt je vanaf station Leeuwarden naar halte Provinciale weg, Marrum. Vanaf daar is het nog een paar minuten lopen.

Controversy Tram Inn
Op het terrein van deze bijzondere Bed & Breakfast in Hoogwoud kun je voor je overnachting kiezen tussen verschillende trams en een Blauwe Engel.
Website: https://www.controversy.nl
Hoe kom je er met het OV? Vanaf station Obdam rijdt bus 417 naar halte Schoolstraat, Hoogwoud. Dit is een Belbus, dus reserveer op tijd. Vanaf de halte is het nog een kwartier lopen.

Camping Land uit Zee
Ook deze camping in Wieringerwerf biedt allerlei spannende overnachtingsopties op treingebied en daarbuiten.
Website: https://www.campinglanduitzee.nl/
Hoe kom je er met het OV? Neem vanaf station Hoorn bus 135 naar halte Brinkweg (Wieringerwerf). Je kunt ook reizen vanaf station Alkmaar met bus 350 naar halte Motel (Wieringerwerf). Vanaf beide haltes is het nog een paar minuten lopen naar de camping.

Het Tramlokaal
In deze voormalige tramhalte in het Drentse Meppen vind je een restaurant en gastenkamers.
Website: https://www.tramlokaal.nl/
Hoe kom je er met het OV?
Neem vanaf station Hoogeveen Qbuzz 27 richting Emmen. Vanaf halte Driesprong (Meppen) is het nog een paar minuten lopen.

In de NVBS-nieuwsbrief 2-2021 lazen we over vegetarisch restaurant ‘Gare du Nord’ in Rotterdam, gevestigd in een rijtuig van de Deutsche Reichsbahn.
Website: http://www.restaurantgaredunord.nl/
Hoe kom je er met het OV? Maak de wandeling vanaf Rotterdam CS in zo’n 20 minuten. Of neem tram 4 vanaf station Rotterdam Noord naar tramhalte Noordsingel (+ 2 minuten lopen).

Eethuys-Café De Generaal
Het oude station van Baarn is nu een restaurant.
Website: https://degeneraal.nl/
Hoe kom je er met het OV? 
Het restaurant ligt tegenover het huidige station Baarn.

Op https://origineelovernachten.nl/ vind je een aantal van deze en nog veel meer ideeën voor overnachtingen in eigen land.