Dresden | Standseilbahn

Het dalstation van deze Standseilbahn in Dresden ziet eruit als een moderne abri: helaas is het originele station verloren gegaan in de Tweede Wereldoorlog. Het bergstation getuigt gelukkig nog wel van de lange geschiedenis van deze funiculaire, die in 1895 werd geopend en tegenwoordig een dubbelrol heeft als openbaar vervoer én toeristische attractie.

Wat is er te doen?

Het traject van de Standseilbahn loopt voor een groot deel over een viaduct. Alleen vlak voor de stations rijd je even door tunnels. Eenmaal boven bij het bergstation Weißer Hirsch ben je bijna 100 meter geklommen. Bij aanmelding vooraf kun je in weekenden en op feestdagen een kijkje achter de schermen krijgen met uitleg over de techniek van de funiculaire.

Bij de stations vind je flyers met een wandelroute vanaf het bergstation. Je kunt de flyer én een Geocache-tour (beide in het Duits) ook vinden op de Duitstalige website van de DVB: klik hier. In het stationsgebouw van Weißer Hirsch staat ook een deel van een voormalige gondel tentoongesteld van de Schwebebahn, de collega van de Standseilbahn. De dalstations zijn maar een paar meter van elkaar verwijderd!

Hoe kom je er met het OV?

Het dalstation van de Standseilbahn ligt in de wijk Loschwitz. Je kunt hier komen met de bus, de halte Körnerplatz ligt vlakbij de dalstations van de Schwebebahn en de Standseilbahn. Een interessantere route is de tram naar het Blasewitz Schillerplatz. Je moet dan nog de Elbe oversteken, maar mag dat doen over de brug die het ‘Blaues Wunder’ wordt genoemd – een sterk staaltje van 19e eeuwse bruggenbouw.

  • De bushalte Körnerplatz ligt dicht bij het dalstation van de Standseilbahn.

  • Er zijn kaartautomaten in het dalstation van de Schwebebahn. Een dagkaart voor het reguliere OV is niet geldig, maar geeft wel recht op het kortingstarief (Ermäßigt).

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.