Edinburgh

De Schotse hoofdstad Edinburgh heeft een van de mooiste historische stadscentra in het Verenigd Koninkrijk – en daar zijn heel wat mooie steden! Edinburgh heeft ook meerdere heuvels die een geweldig uitzicht bieden over de stad.

Wat is er te doen?

De oude stad van Edinburgh is op een heuvel gebouwd. Om er te komen, moet je flink wat trappen beklimmen, door steegjes en tussen de oude gebouwen door die soms wel elf verdiepingen tellen. De centrale ‘winkelstraat’ heet de Royal mile en loopt dwars door de oude stad, vanaf Edinburgh Castle naar Holyrood House, de officiële Schotse residentie van de koninklijke familie. Het paleis en de naastgelegen ruïne kunnen bezichtigd worden.

Dicht in de buurt van het paleis bevindt zich ook het Schotse Parlementsgebouw. Hier vergadert het moderne Schotse parlement, dat in 1999 opnieuw opgericht is. De toenmalige Britse regering gaf Schotland meer autonomie. Deze ontwikkeling blijkt ook uit een ander artefact: de ‘Stone of Scone’. Tot in de middeleeuwen werd deze steen gebruikt bij de kroning van Schotse koningen, tot de Engelsen hem roofden. Pas in 1996 is de steen teruggegeven aan Schotland en je kunt hem nu bekijken in Edinburgh Castle.

In de haven van Edinburgh kun je het Royal Yacht Britannia bezichtigen. Dit schip werd tot in de jaren ’90 gebruikt door de koningin en het voer heel de wereld over. Het was ook geschikt voor officiële ontvangsten en menig belangrijk persoon heeft er een nachtje geslapen.

Vanaf Calton Hill heb je een bijzonder goed uitzicht over de uitgestrekte stad. De naastgelegen wijk New Town is ook een bezoek waard: de Georgian architectuur geeft een inkijkje in weer een andere levensfase van deze fascinerende plek.

Voor de OV-fans

Edinburgh ligt aan de Firth of Forth. Over deze zeestraat is een van de meest iconische spoorwegbruggen gemaakt: de Forth Bridge, met in het midden drie enorme en knalrode stalen ‘cantileverbruggen’. De reden dat deze brug zo imposant is uitgevoerd, is een tragische: tijdens een storm stortte de brug over de Firth of Tay in. Door dit ongeluk werden de eisen aan de krachten die een brug moest kunnen weerstaan, veel strenger. De Forth Bridge is gemaakt om orkanen te kunnen weerstaan.

Edinburgh had tot de jaren zestig een uitgebreid netwerk van spoor- en tramlijnen. Nadat eerst de tram verdwenen was in 1956, werden vervolgens ook de meeste spoorlijnen gesloten. Inmiddels is men hierop teruggekomen. In 2014 is de tram opnieuw geïntroduceerd. Verder is in 2015 de gesloten spoorlijn richting Tweedbank heropend onder de naam ‘Borders railway’. Heropening van de rest van het traject tot aan Carlisle wordt ook overwogen.

Wist je dat? De Schotten hebben eigen pond-biljetten. Op het briefje van 20 staat Forth Bridge.

  • Naar Edinburgh reis je vanuit Londen met dagtreinen vanaf £44.90 en met de Caledonian Sleeper vanaf £50. Klik op het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 4 uur en 20 minuten rechtstreeks. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar en binnen Schotland.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.