Wat is er te doen?
Teutoonse ridders, Pruisische hertogen en koningen, Duitse keizers en Franse garnizoenen hebben in het huidige Klaipėda allemaal de scepter gezwaaid. In 1923 werd de stad onderdeel van wat toen het zelfstandige land Litouwen was, met Kaunas als hoofdstad. De rest van de regio Lithuania Minor bleef onderdeel van Pruissen.
Slechts 16 jaar later kwam Klaipėda terug in Duitse handen, na een ultimatum van het Derde Rijk. Om na de Tweede Wereldoorlog definitief herenigd te worden met Litouwen, maar wel als onderdeel van de Sovjet-Unie… pas in 1990 zou Litouwen weer een zelfstandig land worden. En tot op de dag van vandaag is Lithuania Minor verdeeld, want het grootste deel van de regio ligt in de Russische exclave Kaliningrad.
Deze geschiedenisles is fundamenteel voor een bezoek aan Klaipėda, hoewel deze versie noodgedwongen behoorlijk gesimplificeerd is! Over de geschiedenis van Lithuania Minor is voor de geïnteresseerde in de stad een museum gevestigd.
Maar begin je bezoek bij de zeer goed toegeruste VVV en maak een selectie uit de gratis thematische wandelroutes. Er is zelfs een boekje beschikbaar over de Nederlandse geschiedenis van Klaipėda! Vooral de wandeling Dark history vonden wij echter indrukwekkend en belangrijk, want je zou je – dwalend door de rustige en gemoedelijke historische stad – niet realiseren welke vreselijke dingen de bevolking hier de afgelopen eeuw heeft meegemaakt. Volgens de wandelgids woonden er aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nog maar 6 (!) mensen in de stad…
Naast het historische centrum is de andere trekpleister van Klaipėda de plezierhaven met de voormalige pakhuizen, waar de terrassen voor het uitkiezen zijn en de kleurrijkste waterfietsen dobberen. Aan het eind van de kade steekt een veerpont de Koerse lagune over naar het natuurparadijs van de Koerse Schoorwal. De ene helft van dit schiereiland in de Oostzee ligt in Litouwen, de andere helft is – achter een momenteel hermetisch gesloten grens – onderdeel van de eerdergenoemde Russische exclave Kaliningrad. Meer over Neringa lees je in dit artikel!