Monaco aan de Franse Rivièra is het kleinste land ter wereld na Vaticaanstad. Het is ook het meest dichtbevolkt! Maar het bouwen van hoge, luxe appartementencomplexen gaat onverminderd door. Er werd zelfs meermaals land gewonnen uit zee om het grondgebied uit te breiden.
Wat is er te doen?
Alle clichés over Monaco zijn waar: dure auto’s, grote jachten, sjieke appartementen. Of misschien denk je aan de Grand Prix, het circus of het casino van Monte-Carlo. De ministaat is zonder twijfel erg rijk. Maar Monaco verraste ons ook met prachtige parken en tuinen met exotische planten, en met een sfeervolle oude stad. Daar op ‘Le Rocher’ domineert het Palais Princier, het thuis van de Monegaskische koninklijke familie, dat regelmatig geopend is voor publiek. Misschien zie je net als wij Prins Albert II voorbij rijden. Zijn familie, de Grimaldi-dynastie, heerst al meer dan 700 jaar over Monaco, al is de politieke macht tegenwoordig gedeeld met een regering.
Ook al overleed zijn moeder, de Amerikaanse actrice Grace Kelly, al meer dan 40 jaar geleden, ze is nog steeds overal in het straatbeeld te zien. In de kathedraal van Monaco liggen zij, haar echtgenoot en zijn voorouders begraven. Andere bezienswaardigheden zijn musea over bijvoorbeeld oceanografie, de autocollectie van Rainier III, en postzegels en munten. Hoewel Monaco de euro gebruikt, is het geen onderdeel van de Europese Unie. Zet dus voor je de grens over gaat je telefoon op vliegtuigstand. De telecomtarieven zijn torenhoog!
Voor de OV-fans
Trams zijn er niet meer in Monaco: al in de jaren ’30 moesten ze hier wijken voor de auto. Gelukkig overleefde de treinverbinding wel de tand des tijds. Het maakt Monaco de best per trein bereikbare ministaat van Europa! Op station Monaco – Monte-Carlo vind je een (Franstalige) tentoonstelling over het ontstaan van de spoorverbindingen met Frankrijk en Italië én de totstandkoming van het huidige moderne ondergrondse station. Met veel historische foto’s! In dit artikel lees je alles over de treinreis naar Monaco.