Oslo

Volgens de legende heeft koning Harald Hardråde de stad Oslo gesticht rond 1049. Als dit waar is, was hij hiermee succesvoller dan met zijn pogingen om koning te worden van Denemarken en van Engeland. Waarschijnlijk is Oslo eigenlijk al ouder. De Noorse hoofdstad heeft een bewogen geschiedenis meegemaakt en heeft lange tijd onder de naam ‘Kristiania’ bestaan, ter ere van de Deense koning Christiaan IV die de stad herbouwde na een grote brand in de 17e eeuw. Oslo heet weer gewoon Oslo sinds 1925.

Wat is er te doen?

In de eerste plaats heeft Oslo een prachtig waterfront. Rondom de haven aan de Oslofjord zijn verschillende imposante gebouwen te vinden, zoals het nieuwe Munch-museum. Dit is niet alleen interessant vanbinnen, maar de glazen zijkant biedt ook een mooi uitzicht. Vergelijkbare views krijg je ook vanaf het dak van het Operahuis, maar hier kun je gewoon van buitenaf op klimmen. Het is bekleed met wit marmer, dus vergeet je zonnebril niet!

Een klein gebouw dat niet meteen op zal vallen, is het voormalige ‘Vestbanestasjon’ van Oslo. Het was in gebruik als weststation tot 1989, voordat de westelijke en oostelijke spoorlijnen via een tunnel met elkaar verbonden werden. In dit oude stationsgebouw bevindt zich nu het Nobelvredescentrum. Hoewel de meeste Nobelprijzen in Zweden uitgereikt worden, vindt de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede in Oslo plaats. In dit oude stationsgebouw is een permanente tentoonstelling gewijd aan de winnaars.

Een heuse hotspot voor toeristen in Oslo is het schiereiland Bygdøy. Je vindt hier vijf belangrijke musea, waaronder het geliefde Frammuseet en het openluchtmuseum Norsk Folkemuseum (met onder andere een prachtige staafkerk!). Je kunt met de bus naar Bygdøy reizen en je vergapen aan de mooie woonhuizen, maar je kunt ook de Bygdøy-ferry nemen door de archipel. De boten vertrekken tegenover het voormalige weststation.

Voor de OV-fans

Het uitzicht over het prachtige Oslo kun je ook met het OV ontdekken door de metro te nemen! Lijn T1, de Holmenkollbanen, rijdt in het stadscentrum door de metrotunnel, maar daarbuiten slingeren de rijtuigen omhoog als een echte bergspoorweg. De Holmenkollbanen heeft een interessante geschiedenis en ook een leuk linkje met Nederland! Meer lees je in dit artikel.

Liefhebbers van historisch openbaar vervoer kunnen terecht in het plaatselijke trammuseum en in het technisch museum in Kjelsås.

Voor wie Oslo liever van het water bekijkt: veerboten naar de eilanden in de Oslofjord horen bij het openbaar vervoer en vallen dus ook onder een dagkaart.

Meer over het OV in Oslo lees je in dit artikel.

  • Naar Oslo reis je vanaf ongeveer €85,00. Dit is exclusief een overnachting in Göteborg (Zweden). Klik op het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 14 uur en 44 minuten naar Göteborg met drie keer overstappen en de volgende dag 6 uur en 53 minuten rechtstreeks naar Oslo. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar Noorwegen.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.