Oslo | Openbaar vervoer

Laatst gewijzigd: 31 mei 2024

De ruggengraat van het OV in Oslo is de metro. Dat systeem vindt zijn oorsprong in de negentiende eeuw. Zowel ten westen als ten oosten van de stad waren er namelijk oorspronkelijk regionale spoorlijnen die Oslo met zijn voorsteden verbonden. Beide systemen groeiden naar elkaar toe via een tunnel die pas sinds 1993 doorgaand metroverkeer toelaat!

Je weg vinden

Ruter is de organisatie die verantwoordelijk is voor het OV in Oslo en omgeving. Op hun website, die ook volledig in het Engels beschikbaar is, staat de belangrijkste informatie die je als reiziger nodig hebt. Je vindt er een routeplanner en informatie over de actuele vertrektijden per halte. Vanaf de website kun je verder de Ruter-app downloaden, waarmee je ook tickets kunt kopen. Meer informatie over tickets volgt hieronder.

Er zijn in Oslo aparte netwerkkaarten van de metro, van de tram, van de bus en van de boten. Bijzonder genoeg is er geen kaart met alle vormen van vervoer samen. De metrolijnen hebben ieder een kleur en worden aangeduid met de T (voor tunnelbane) en het nummer van de lijn (1 t/m 5). De rit die je sowieso moet maken, is met T1 naar Frognerseteren. Dit traject stond ooit bekend als de Holmenkollbanen en is wat ons betreft de mooiste metrorit ter wereld! Lees hier verder.

De lijnen van de tram (in Oslo trikk) zijn ook gekleurd en genummerd (11, 12, 13 en 17, 18, 19), net als buslijnen (vanaf 20). Even opletten: op alle OV-kaarten heet de halte voor het centrale station van Oslo ‘Jernbanetorget’ (oftewel ‘Stationsplein’). Tot slot maakt ook een aantal treinverbindingen van maatschappij Vy deel uit van het OV-netwerk van Oslo. Hier vind je de meest recente netwerkkaarten (kies voor Oslo region).

Tickets

Er zijn tickets voor respectievelijk een enkeltje, een dag, een week, een maand of zelfs een jaar. Tickets kun je kopen in de app van Ruter. Het is ook mogelijk een (herbruikbare) travelcard te kopen. Hierop kun je losse kaartjes of dagkaarten zetten, maar ook ‘pay as you go‘-tegoed. Dat komt ongeveer op hetzelfde neer als reizen op saldo met een OV-chipkaart.

Als je met de tram of metro reist, moet je van tevoren zorgen voor een kaartje of reistegoed, want je kunt geen kaartjes aan boord kopen. Losse kaartjes voor enkele reizen kun je wel kopen aan boord van bussen en veerbooten. Hiervoor heb je dan wel contant geld nodig.

Prijzen zijn afhankelijk van het aantal zones dat je reis beslaat. Oslo zelf is zone 1: alleen als je buiten de stad wilt reizen, heb je meedere zones nodig.

Speciaal voor toeristen is er de Oslo Pass die gekocht kan worden voor 24, 48 of 72 uur. De pas geeft gratis toegang tot allerlei musea en attracties en is inclusief OV voor zones 1 en 2 (en inclusief veerboten in de archipel). Superhandig! Meer informatie vind je via Visit Oslo.

  • Naar Oslo reis je vanaf ongeveer €85,00. Dit is exclusief een overnachting in Göteborg (Zweden). Klik op het icoontje voor meer informatie over prijs- en reistijdindicaties.

  • Je reistijd is bijvoorbeeld 14 uur en 44 minuten naar Göteborg met drie keer overstappen en de volgende dag 6 uur en 53 minuten rechtstreeks naar Oslo. Klik op het icoontje voor meer informatie over reizen naar Noorwegen.

  • Klik op het icoontje voor algemene tips over het boeken van treintickets.