Met de trein in Duitsland

Laatst gewijzigd: 13 november 2022

De ticketsoorten van de Duitse spoorwegen maken het bijzonder aantrekkelijk om in Duitsland een rondreis te maken en meerdere bestemmingen te bezoeken. Er zijn veel mogelijkheden om je reis zo voordelig mogelijk te maken.

In Duitsland wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten treinen. Het is belangrijk om te weten dat sommige tickets niet in alle treinen geldig zijn!

Regionale treinen (‘Nahverkehr’)

In alle onderstaande treinen zijn het Länder-ticket en het Quer-Durchs-Land-Ticket geldig. Let op: Quer-Durchs-Land-Tickets gelden alleen in Duitsland, niet in grensverbindingen op Nederlandse bodem.

De RegionalBahn (RB) is de ‘gewone’ stoptrein. Deze treinen zijn meestal rood. Als ze vanwege uitbesteding door een andere maatschappij dan Deutsche Bahn worden geëxploiteerd, dan kunnen ze allerlei kleuren hebben. De grensstoptreinen horen ook bij deze categorie.

De RegionalExpress (RE) is een trein die, in tegenstellin tot de RB, niet op alle stations stopt. Ook deze treinen zijn vaak rood.

De InterRegioExpresse (IRE) is een sneltrein die over langere afstanden rijdt. Aangezien deze treinen vaak over de grenzen van een Bundesland gaan, moet je wel opletten: je Länderticket is waarschijnlijk niet voor de hele reis geldig. Een Quer-Durchs-Land-Ticket wel.

De S-Bahn rijdt in en om de grote steden en door het hele Ruhrgebied. Ze rijden frequenter dan de regionale treinen. Er is geen 1e klas in de S-Bahn.

Lange afstanden (‘Fernverkehr’)

In de onderstaande treinen zijn het Länder-ticket en het Quer-Durchs-Land-Ticket niet geldig.

De Intercity (IC) is, net als de IRE, een sneltrein voor de langere afstanden. Hij is comfortabeler dan de Nederlandse intercity omdat je een zitplaats kunt reserveren en er (vrijwel) altijd een restauratierijtuig is waar je eten en drinken kunt kopen. Er zijn ook aparte rijtuigen voor fietsen. Let op dat je hiervoor moet reserveren! Grensoverschrijdende intercity’s worden ook wel Eurocity (EC) genoemd.

De IntercityExpress (ICE) is de Duitse hogesnelheidstrein Op de trajecten die daarvoor geschikt zijn, kan deze trein 300 kilometer per uur rijden. De ICE International haalt deze snelheid op het Nederlandse traject niet, maar eenmaal over de grens wordt de snelheid opgevoerd. De ICE-trein bestaat in 2021 30 jaar. Op deze website van Deutsche Bahn vind je verdiepende artikelen.

De Flixtrain (FLX) is de trein van een vervoermaatschappij die met bussen en treinen alle grote plaatsen van Europa met elkaar probeert te verbinden. In Duitsland rijdt de maatschappij op verschillende langeafstandstrajecten voor lage prijzen.

Vanuit Duitsland vertrekt ook een aantal nachttreinen. Hier vind je een overzicht van de mogelijkheden om vanuit Duitsland door te reizen naar andere Europese bestemmingen, met nacht- en dagtreinen.