Riga | Spoorwegmuseum

Net als in veel omringende landen was de eerste spoorlijn van Letland de verbinding tussen Warschau en St. Petersburg. Daarna volgden spoorlijnen voor handelsbelangen. De oorlogen van begin 20e eeuw zorgden voor de laatste bouwfase van spoorlijnen – voor militaire doeleinden – maar richtten ook veel vernieling aan. En wat betekende de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie voor het spoornetwerk? De turbulente geschiedenis van de trein in Letland wordt verteld in het nationale spoorwegmuseum in Riga.

Wat is er te doen?

Het museumcomplex bevindt zich op de zuidoever van de rivier de Daugava. De tentoonstelling maakt een stevige start: op een touchscreen kun je de ontwikkeling van de spoorwegen in Letland volgen, verrijkt met informatie en historische documenten over de tijdsperiodes en de treintrajecten. Hier vind je ook de verklaring voor mysterieuze stationsnamen als ‘Rezekne II’ en ‘Tukums II’: het tweede station in een stad werd niet – zoals in Nederland – voorzien van een onderscheidende aanduiding, maar simpelweg voorzien van het nummer ‘2’.

Verder zijn er in het museumgebouw historische meubels, uniformen, apparaten etc. te bekijken. Het sluitstuk is een rijtuig dat vertelt hoe het in Letland gebouwd werd, een veelbewogen leven leidde, en uiteindelijk gerestaureerd werd voor het museum.

Buiten wacht nog een opstelterrein met diverse historische locomotieven, rijtuigen en een RVR-treinstel. Deze treinen, die overal in de Sovjet-Unie te vinden waren, werden in Riga gebouwd. Op de Letse sporen zijn er nog steeds meerdere types van deze trein actief.

Tot slot staat er op het buitenterrein een informatie-opstelling over Rail Baltica, de hogesnelheidslijn die Warschau via Vilnius en Riga zal verbinden met Tallinn en uiteindelijk zelfs Helsinki. Het vernieuwde station in Riga, dat het grootste en drukste van het traject zal worden, krijgt al vorm. En zo eindigt een bezoek aan de spoorweggeschiedenis van Letland met een blik op de naderende toekomst!

  • Het museum ligt naast tram- en bushalte Nacionālā bibliotēka.

  • Tickets koop je ter plaatse. Check vooraf de openingsdagen!

  • Klik op het geldbriefje om naar de website te gaan waar je meer informatie vindt over de kosten.