Turijn, gelegen aan de Po, is één van de grootste steden van Italië. Torino is niet alleen de hoofdstad van de regio Piëmonte, maar was van 1861 tot 1865 ook de eerste hoofdstad van het verenigde Italië! Daarna zouden Florence en tot slot natuurlijk Rome deze taak overnemen. In Turijn werd en wordt veel geld voor het land verdiend. Zo is dit bijvoorbeeld de thuisbasis van het Italiaanse icoon Fiat! Ondanks dat heeft de auto het openbaar vervoer hier gelukkig niet verdreven.
Je weg vinden
Het OV in Turijn wordt geëxploiteerd door GTT (Gruppo Torinese Trasporti). Het netwerk bestaat uit bussen, 10 tramlijnen, en 1 metrolijn. Een netwerkkaart van Turijn is niet online beschikbaar. Wel kun je op deze pagina per lijn het traject bekijken.
Op de tramrails rijden grofweg 4 soorten materieel, van de oranje 2800-serie uit 1958-1982 tot modernere, grijsblauwe varianten, en sinds 2022 ook spiksplinternieuwe Hitachitrams.
De metrolijn werd eindelijk gerealiseerd voor de Winterspelen in 2006, na geparkeerde plannen in de jaren ’70 (toen Milaan en Rome hun metroprojecten wél doorzetten) en zelfs al bouwwerkzaamheden in de jaren ’20! Het hypermoderne systeem heeft perrondeuren op de stations en treinen zonder bestuurder.
Verder zijn er als bijzondere vervoermiddelen een historische tramlijn, een restauranttram, een lift in de Mole Antonelliana – de trots van de stad – en een tandradtrein naar de top van de Superga. Lees daarover hier ons speciale artikel!
Tickets
Het meest gunstig voor een bezoek aan Turijn is een dagkaart, waarmee je onbeperkt kunt reizen met de reguliere vervoermiddelen (bus, metro en tram). Vanwege de lage prijs heb je deze dagkaart namelijk al na 2 of 3 reizen terugverdiend.
De dagkaart is verkrijgbaar bij fysieke verkooppunten, maar het handigst zijn wat ons betreft de kaartautomaten op de metrostations (bijvoorbeeld op treinstation Porta Nuova). Het is een chipkaart die je aan het begin van elke nieuwe reis tegen de lezer moet houden. Het is ook mogelijk om de dagkaart te kopen in de app ToMove. Dit is goedkoper dan een fysieke ticket. We hebben hier zelf geen ervaring mee.
Heb je toch alleen tickets voor losse ritten nodig, dan kun je ook deze fysiek of in de app kopen, of je kunt inchecken met je betaalpas (maar alleen op metrostations en in de nieuwste bussen).
Voor een langer verblijf zijn er fysieke tickets voor 48 en 72 uur verkrijgbaar, en via de ToMove-app een kaart voor 7 dagen.
Voor detailinformatie over de tickets en de verkoopmogelijkheden kun je hier en hier terecht op de website van GTT. De toeristische OV-attracties hebben eigen, aparte tarieven. Daarover lees je hier meer.