Wat is er te doen?
Vilnius is een van de steden die in de twintigste eeuw in meerdere landen heeft gelegen. Eerst was het onderdeel van het tsaristische Rusland. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de stad in Polen terecht, hoewel de rest van Litouwen onafhankelijk werd, met Kaunas als hoofdstad. Na de Tweede Wereldoorlog werd in Litouwen en Vilnius de Sovjet-Unie de baas. Sinds 1991 is het land weer zelfstandig en nu met Vilnius als hoofdstad.
Litouwen is trots op zijn onafhankelijkheidsstrijd. Bij het parlementsgebouw zijn de gewelddadige sporen als een monument bewaard. Een vredelievend aandenken is te vinden op het plein voor de kathedraal: twee voetstappen herinneren aan de menselijke keten die uit protest tegen de Sovjets werd gevormd tussen Vilnius en de Estse hoofdstad Tallinn, via de Letse hoofdstad Riga.
Vilnius beschikt over een grote kathedraal omdat het katholicisme de belangrijkste godsdienst van Litouwen is. We troffen nog herinneringen aan het bezoek dat Paus Johannes Paulus II aan de stad bracht. Een ander katholiek symbool is de ‘Poort van de Dageraad’. In deze voormalige stadspoort is een kapel. In het gemoedelijke en fotogenieke centrum vind je naast katholieke kerken ook meerdere orthodoxe heiligdommen.
In het hart van de stad is tot slot een heuvel met een prachtig uitzicht over de stad. Op deze Gediminasheuvel staat nog een grote toren die onderdeel was van een middeleeuwse burcht.
Tip: maak bij restaurant Berneliu užeiga kennis met de Litouwse keuken! Een veganistische versie van de koude bietensoep Šaltibaršciai vind je bij Rosehip.
Voor de OV-fans
Vilnius heeft helaas geen trams (meer), wel diverse soorten bussen. Je hebt eigenlijk geen openbaar vervoer nodig om je in deze kleinschalige hoofdstad te verplaatsen. En wandelend zie je veel meer! Als je toch eens een rit maakt, kun je voor €1 contant een kaartje kopen bij de chauffeur. Valideer daarna de QR-code bij het oranje apparaat of check rechtstreeks in met je betaalkaart.
In en om het treinstation van Vilnius is het nationale spoorwegmuseum van Litouwen gevestigd. Je leest er hier meer over! En tot slot kun je met een moderne funiculaire de historische burchtheuvel bestijgen. Daarover plaatsen we volgende week een artikel.