Tickets boeken

Laatst gewijzigd: 24 mei 2022

In Nederland zijn we eraan gewend dat een treinreis een vaste prijs heeft. Hoewel er soms leuke acties zijn of je met een kortingskaart voordelig kunt reizen, liggen de prijzen van tevoren vast. Het boeken van een internationale reis verloopt heel anders en lijkt soms meer op het boeken van een vliegticket, al hoef je voor een internationale treinreis gelukkig niet bij te betalen voor je koffer.

Waar kun je boeken?

De NS heeft een eigen site voor het boeken van internationale tickets, nsinternational.com. Hier kun je tickets boeken voor heel veel internationale bestemmingen. De site heeft ook een telefonische helpdesk. Het is dus mogelijk om hulp te krijgen bij het boeken.

Als je graag nog meer hulp wilt bij het boeken van je treinvakantie, kun je je ook wenden tot treinreiswinkel.nl. Dit is een reisbureau dat gespecialiseerd is in treinvakanties.

Wie naar Londen of Parijs wil, kan rechtstreeks boeken bij eurostar.com. Hier zijn extra opties beschikbaar, zoals het aangeven van een voorkeurszitplaats.

Als je naar (of via) Duitsland reist, kun je rechtstreeks bij Deutsche Bahn boeken (bahn.de). Deze site is ook in het Nederlands beschikbaar. Bij het reserveren van een zitplaats kun je vaak een voorkeurszitplaats of concrete stoel kiezen. Verder biedt deze site standaard bepaalde kortingstickets en is het mogelijk om voor een groep te reserveren (dit is vanaf 3 personen).

Voor de rondtrekkende reiziger is Interrail een mogelijkheid. Dit ticket is enkele dagen tot zelfs drie maanden geldig. Er zijn passen die geldig zijn in een land, maar ook in heel Europa. In dit artikel vind je meer informatie.

Wanneer kun je boeken?

Voor alle websites geldt dat de prijs het laagst is als je zo vroeg mogelijk boekt. Omdat treinen volgens een vaste dienstregeling rijden, is de beschikbaarheid van tickets lang van tevoren bekend, tot wel zes maanden voor vertrek. Dus als je (school)vakantie toch al vastligt, loont het om tijdig te boeken.

Aangezien sommige tijden en dagen minder populair zijn (vooral de dinsdag), kun je ook op het laatste moment nog goedkope tickets krijgen.

Als je op korte termijn op een populair tijdstip wilt reizen, kijk dan vooral bij de ‘duurdere’ tariefklassen. Die zijn soms minder ver uitverkocht, waardoor zo’n kaartje goedkoper is, maar je meer service krijgt, zoals een maaltijd of toegang tot een VIP-wachtruimte op het vertrekstation.

Waar moet je op letten?

Als je een ticket boekt via een website, kun je kiezen tussen verschillende tariefsoorten. Dit lijkt een beetje op de Nederlandse ‘1e klas’ en ‘2e klas’, maar het gaat verder dan dat. Bij de goedkopere tickets geldt vaak dat ze niet omgeboekt kunnen worden. De iets duurdere kunnen soms later nog gewijzigd worden.

Bij de duurdere tickets is een zitplaatsreservering vaak al inbegrepen. Bij goedkopere tickets moet je er soms apart voor betalen.

Soms is bij een ‘duurdere’ ticket een drankje of maaltijd inbegrepen.

Als je meer dan een uur vertraging hebt tijdens je reis, dan heb je recht op terugbetaling van een deel van het bedrag dat je voor je reis hebt betaald. Het verschilt per maatschappij hoe makkelijk en snel dit af te handelen is.

De foto bij dit artikel hebben wij gemaakt in Londen op metrostation Edgware Road.