Titel: Koninklijke wachtkamers
Taal: Nederlands en Engels
De 19e eeuw is de gouden eeuw van de spoorwegen. De kaart van Europa zag er toen behoorlijk anders uit dan nu, zeker in Midden-Europa. Veel landen werden nog geregeerd door koningen en keizers en die reisden ook ‘gewoon’ met de trein. En moesten ook ‘gewoon’ op de trein wachten. Maar dat deden ze niet op het perron, maar in speciale koninklijke wachtkamers: kleine paleizen op zich.
Dit boek geeft een inkijkje in koninklijke wachtkamers uit heel Europa. Ook in Nederland zijn ze nog op een paar plaatsen te vinden. En net als in de rest van Europa vind je ze niet alleen op grote monumentale stations, zoals Amsterdam Centraal, maar ook op kleinere stations die zich in de buurt van een paleis bevinden, zoals Baarn.
Het boek bevat meer dan alleen koninklijke wachtkamers. Op verschillende plekken in Europa zijn namelijk zelfs aparte stations en spoorlijnen voor de royals gebouwd. Ook de paus beschikt over zo’n privélijn en -station. Ze worden bij bijzondere gelegenheden nog steeds gebruikt.
Een prachtig vormgegeven boek, boordevol foto’s van plekken die men normaliter niet te zien krijgt.
In de koninklijke wachtkamer van Amsterdam CS kun je een blik werpen dankzij glazen panelen. Deze en de andere wachtkamers (op station Baarn en station Den Haag HS) zijn af en toe ook te bezichtigen. Dan zullen we het op Treingeluk laten weten. Hier vind je een korte reportage van SchoolTV!